Go to Top

Nevarne turistične destinacije – So to res samo “korona” rdeče države?

Nevarne turistične destinacije v letu 2020 še zdaleč niso le rdeče države na epidemiološkem seznamu COVID-19. Gre za nevarne turistične destinacije, kamor je tvegano potovati zaradi najrazličnejših drugih razlogov, ne le epidemije COVID-19.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Pravna služba DATA prejema povpraševanja vezana na pravne možnosti delodajalcev v primeru, ko je delavcem odrejena karantena. Imate tudi vi vprašanje vezano na konkretno situacijo? Pišite nam na data@data.si!

Informativni izračun plače

Katere so nevarne turistične destinacije in zakaj?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če smo v članku o varnih turističnih destinacijah naštevali države, kamor je varno potovati v tem turbulentnem letu, pa bi za države kot so Mehika, Rusija Severna Koreja, Brazilija, Afganistan, Centralna Afriška republika, Sirija, Brazilija vsekakor veljalo opozorilo, za vse popotnike, ki jih vleče na omenjene destinacije. Zakaj? Naštete države se v prvi vrsti nahajajo vsaj na rumenem, po večini pa celo na rdečem seznamu (Brazilija, Rusija) epidemiološko nevarnih držav.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Poleg COVID-19 pa v medijih za naštete države največkrat ujamemo podatek, da tam divja vojna, da se je zgodil teroristični napad, da ugrabljajo turiste, da v državi vlada huda korupcija, da si prej turistično oblegana destinacije še ni opomogla od uničujočih vremenskih ujem, ki so divjale na otoški državi, da v državi razsaja nevaren virus zika, ki ga prenašajo komarji in še bi lahko naštevali.

BRUTO NETO PLAČA

Najbolj nevarne turistične destinacije

Za najbolj nevarne turistične destinacije, kamor upajo le najpogumnejši veljajo naslednje države:

  1. Libija,
  2. Somalija,
  3. Afganistan,
  4. Niger,
  5. Gvineja,
  6. Sierra Leone,
  7. Južni Sudan,
  8. Eritreja,
  9. Južno afriška republika,
  10. Liberija,
  11. Jemen,
  12. Mali,
  13. Sirija,
  14. Irak in
  15. Nigerija.

Med tistimi državami, kjer obstaja povečanje tveganje so Kosovo, Ukrajina, Turčija in Rusija, pa določeni deli zakavkaških držav – deli Gruzije, Armenije in Azerbajdžana.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Potovanja na nevarne turistične destinacije

Virus COVID-19 je že več mesecev na vrhu novic, poročil in tiskovk NIJZ, zato so turisti pozorni predvsem na epidemiološka stanja v državah, kamor nameravajo potovati. Ni pa odveč pripomiti, da je pred potovanjem na razne svetovne destinacije, potrebno zbrati vse oziroma čim več ažurnih informacij o željeni počitniški destinaciji. Popotniki v Sloveniji najdejo dober vir informacij na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

Če se spet vrnemo na COVID-19, zdaj že vemo, da za vse, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, velja vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena. Tudi za slovenske državljane. Državljani držav na rdečem seznamu pa morajo imeti pri vstopu tudi aktualno potrdilo o negativnem testu na koronavirus, ki mora biti izdano znotraj Evropske unije.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Odpoved aranžmaja in vračilo plačil zaradi epidemije

Ste planirali dopust na nevarne turistične destinacije? Ste zaradi razglašene epidemije potovanje na nevarne turistične destinacije odpovedali? Državni zbor je 28.4.2020 sprejel določbe, s katerimi je omejil pravico potrošnikov do vračila denarja v primeru odpovedi turističnega paketa. Organizator potovanja mora potrošniku vrniti vsa plačila v 12 mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije.  Zakon o varstvu potrošnikov oziroma evropska direktiva o paketnih potovanjih pa sicer določa 14- dnevni rok.

Potrebujete pravni nasvet glede pravic, ki jih imate kot potrošnik pri odpovedi turističnega aranžmaja? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja