Go to Top

Rezervacija počitnic – kdo krije strošek odpovedi?

Rezervacija počitnic se večinoma opravlja preko spleta, ker je tako najbolj enostavno in ponavadi veliko prej pred samim odhodom. Slednje zato, da si v službi rezerviramo čas za dopust in pa tudi zato, ker so cene nižje. Kljub temu da ste/boste izbrali nastanitev za vaše počitnice, pa je potrebno pred samo rezervacijo preveriti še ostale pogoje, kot npr. pravila odpovedi rezervacije ipd.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Se sprašujete kdo krije strošek v primeru, ko je bila rezervacija počitnic že plačana in je potekel rok za brezplačno odpoved? Naša pravna služba seveda ima odgovor na vaše vprašanje!

Informativni izračun plače

Rezervacija počitnic – ali ste upravičeni do povračila denarja v primeru zaprtja meje (npr. s Hrvaško)?

Glede na to, da je kar nekaj ljudi v Sloveniji že rezerviralo svoje počitnice na hrvaškem primorju, so potrošniki zaradi nenehnih sprememb glede širjenja korona virusa v stiski. Njihov strah je popolnoma upravičen, saj ne vedo, kako bo s stroški morebitne njihove odpovedi.

Npr. Hrvaška je trenutno na rumenem seznamu epidemiološke nevarnih držav. Kar pomeni, da v kolikor boste v tem času hoteli odpovedati svojo rezervacijo, ki ste jo že vplačali, pa ste že zamudili rok za brezplačno odpoved, boste stroške odpovedi krili sami. Če pa je rezervacija počitnic v državi, ki je na rdečem seznamu, pa turistične agencije povrnejo stroške odpovedi, od tistega dne, ko je država uvrščena na rdeči seznam. So pa turistične agencije pri tem fleksibilne in potrošnikom ponudijo sprejem vrednostnice v polni vrednosti vplačanih sredstev (prestavljanje potovanj).

BRUTO NETO PLAČA

Rezervacija počitnic in odpoved zaradi nepredvidenih okoliščin!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Nekateri ponudniki imajo glede odpovedi navedeno do katerega datuma se lahko rezervacija počitnic brezplačno odpove. Kaj pa, če pride nepričakovan dogodek kot npr. začasno zaprtje mej zaradi širjenja koronavirusa (COVID-19), pa je že potekel rok za brezplačno odpoved? Ali pa vas skrbi, da bo nadaljevanje širjenja koronavirusa vplivalo na vaše potovanje, pa želite odpovedati že plačano rezervacijo? Kdo zaradi takšnih izrednih razmer krije stroške odpovedi?

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Velikokrat pa se zgodi, da počitnice rezervirane v okviru turističnega aranžmaja ne potekajo po pričakovanjih. V kolikor ste se znašli v podobnem položaju se lahko obrnete na pravno službo DATA d.o.o., in sicer pišete na data@data.si oz. pokličete na 01 6001 528! Pravniki vam bodo pojasnili kakšne pravice gredo potrošniku v primeru neizpolnitev pričakovanj turističnega aranžmaja.

V primeru, da se vaši potovalni načrti spremenijo in boste želeli spremeniti rezervacijo, bodo veljali običajni pogoji rezervacije in morda ne boste upravičeni do vračila stroškov odpovedi. Gre namreč za odpoved iz osebnih razlogov (strah se smatra kot osebni razlog).

Nadomestilo plače za čas karantene

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja