Go to Top

Minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja

Minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja ni pogoj za registracijo podjetja

Izobrazba za to, da nekdo registrira podjetje ni pogoj, je pa dostikrat pogoj za opravljanje določenih dejavnosti. Minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja je zahteva, ki pride v poštev pri opravljanju reguliranih in obrtnih dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008).

Izračunajte si plačo!

Za večino dejavnosti minimalna stopnja izobrazbe za odprtje podjetja ni pogoj

Potrebujete zanesljivo računovodstvo?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Posamezniki ob ustanovitvi podjetja pogosto med dejavnosti podjetja vključujejo trgovinsko dejavnost. Za opravljanje te dejavnosti minimalna stopnja izobrazbe ni predpisana. Ravno tako izobrazba ni pogoj za opravljanje gostinske dejavnosti, za enostavnejša gradbena dela, za poslovno svetovanje, za marketinške dejavnosti… Govorimo torej o nereguliranih dejavnostih v okviru Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008).

podjetniško svetovanje

Primeri dejavnosti za opravljanje katerih se zahteva vsaj minimalna stopnja izobrazbe

Dejavnost posredovanja v prometu z nepremičninami zahteva od podjetnika licenco, vpis v evidenco nepremičninskih posrednikov in zavarovano odgovornost. Pri čemer je za pridobitev licence zahtevana minimalna stopnja izobrazbe, vsaj certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji »posrednik oziroma posrednica za nepremičnine«. Za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje se poleg številnih pogojev (koncesija, prostorski pogoji, zavarovana odgovornost, …), zahteva VII. stopnja izobrazbe in opravljen strokovni izpit kot minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja in opravljanja dejavnosti.

Tudi dejavnost varovanja otrok na domu je regulirana dejavnost. Podjetnik, ki opravlja to dejavnost mora izpolnjevati več pogojev, glede minimalne izobrazbe za opravljanje dejavnosti pa se zahteva, da ima končan najmanj izobraževalni program za pridobitev srednje strokovne izobrazbe ali izobraževalni program gimnazije z ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo ali da izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi oziroma ima po postopku priznavanja poklicne kvalifikacije za opravljanje reguliranega poklica na področju vzgoje in izobraževanja priznano poklicno kvalifikacijo za vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojiteljev, vzgojitelje, učitelje in svetovalne delavce na področju vzgoje in izobraževanja.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Obrtne dejavnosti in minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja

Za opravljanje obrtnih dejavnosti v podjetju  se zahteva minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja in opravljanje teh dejavnosti. Katere dejavnosti v SKD 2008 so obrtne dejavnosti določa Uredba o določitvi obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnosti. Primeri obrtnih dejavnosti znotraj SKD 2008 so razna drobna proizvodnja, gradbene dejavnosti (napeljava električnih napeljav in naprav, vodovoda, klime, fasaderstvo, krovstvo), frizerske in kozmetične storitve, popravila strojev in naprav, vzdrževanje in popravila motornih vozil, peka kruha in slaščic… Nosilec dejavnosti mora v primeru opravljanja obrtnih dejavnosti pridobiti obrtno dovoljenje. Pogoj za pridobitev obrtnega dovoljenja je vsaj minimalna stopnja izobrazbe. Včasih je to lahko tudi pridobljena nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) za posamezno področje.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Primer obrtne dejavnosti in potrebna minimalna stopnja izobrazbe za odpiranje podjetja

Za opravljanje dejavnosti 10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic in 10.720 Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic,  podjetnik potrebuje obrtno dovoljenje. Vsakdo se lahko loti te dejavnosti, če opravi izobraževanje za pridobitev NPK – Izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način, ki je minimalna stopnja izobrazbe za odprtje podjetja in opravljanja te dejavnosti.

pravno svetovanje

Minimalna stopnja izobrazbe za odprtje podjetja – kaj pa, če nosilec dejavnosti ne izpolnjuje pogojev?

V tem primeru lahko zaposli osebo, ki ima ustrezno izobrazbo, tudi za krajši delovni čas. Sam podjetnik pa v okviru svojega podjetja opravlja vodstvene in organizacijske funkcije.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Primer:

Podjetnik bo v okviru svojega podjetja opravljal dejavnost frizerskih storitev. Gre za obrtno dejavnost, ki jo lahko opravlja oseba, ki je končala izobraževanje za poklic frizerja. Podjetnik je po izobrazbi strojni tehnik. Lahko registrira podjetje in dejavnost 96.021 Frizerska dejavnost. Po ustanovitvi podjetja bo v frizerskem salonu zaposlil frizerja in ta bo pridobil obrtno dovoljenje za opravljanje frizerske dejavnosti v tem podjetju.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja