Go to Top

Menjava gum 2022 – do kdaj jih je treba zamenjati?

Menjava gum 2022 – zimske bodo zamenjale letne

Menjava gum 2022 je zakonsko predpisana v Zakonu o pravilih cestnega prometa. Od kdaj do kdaj morajo motorna in priklopna vozila imeti zimsko opremo?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki!

Menjava gum 2022 – kaj določa zakon?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo od 15. novembra 2022 do 15. marca 2023. Obvezna uporaba zimske opreme je obvezna tudi izven tega obdobja, če so na cesti zimske razmere. Menjava gum 2022 bo tako kmalu nujna!

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Menjava gum 2022 – potreben bo obisk pri vulkanizerju

Pri izbiri zimskih gum vam bodo pomagali vulkanizerji. V kolikor imajo avtomehaniki svojo delavnico in podjetje, pa nimajo registrirane dejavnosti vulkanizerstvo, lahko to enostavno doregsitrirajo. Je pa potrebno pred opravljanjem te dejavnosti pridobiti obrtno dovoljenje. Pogoj za pridobitev je ustrezna izobrazba. Za vulkanizerstvo zadostuje nacionalna poklicna kvalifikacija. Menjava gum 2022 je sicer pri vulkanizerjih trenutno že v polnem teku. Priporočljivo je, da pohitite z vašim terminom za zamenjavo gum.

Preberite še – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj je ustrezna zimska oprema?

Menjava gum 2022 (kot že omenjeno) mora biti izvedena najpozneje do 15. novembra 2022. Od tega datuma naprej pa do 15. marca 2023 je obvezna zimska oprema za motorna in priklopna vozila. Ustrezna zimska oprema pa je določena v Pravilniku o delih in opremi vozil. Pod ustrezno zimsko opremo se štejejo zimske gume s profilom najmanj 3 mm oz. letne gume s profilom 3 mm skupaj z verigami.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Menjava gum 2022 je nujna – lahko vas doleti globa

Če menjava gum 2022 na vašem jeklenem konjičku ne bo izvedena do 15. novembra oz. s tem datumom ne boste imeli ustrezne zimske opreme, vas lahko doleti globa. Te se gibljejo od 40 pa celo do 1000 evrov. Z globo 40 evrov se kaznuje voznik, ki vozila nima opremljenega s predpisano zimsko opremo oz. ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo sneženih verig. Z globo 500 evrov se kaznuje voznik, ki ovira oz. onemogoča promet drugih vozil. V takšnem primeru se vozniku izreče tudi 5 kazenskih točk. Z globo 1000 evrov pa se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik, katerega voznik ravna v nasprotju z nekaterimi določbami ZPrCP. 120 evrov kazni pa doleti odgovorno osebo v takšnih primerih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja