Go to Top

Kazenske točke – kako preveriti, koliko jih imate?

Kazenske točke se lahko izbrišejo!

Kazenske točke – potrdilo iz evidence kazenskih točk v cestnem prometu lahko »naročite« preko spleta. Kaj sploh so kazenske točke? Kako preveriti, koliko kazenskih točk imate? In kdaj se izbrišejo?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Kaj sploh so kazenske točke?

Kazenske točke so opredeljene v Zakonu o prekrških (ZP-1). Kazenske točke v cestnem prometu se predpišejo v višini od ene do 18 točk v določenem številu za prekršek zoper varnost cestnega prometa, s katerim je povzročena nevarnost za nastanek hude posledice oz. z dejanjem nastane škodljiva posledica. V kolikor voznik v času dveh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk (za voznika začetnika je ta meja 7 točk) v cestnem prometu, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse, včasih pa le za posamezne kategorije vozil. Kazenske točke se vam lahko dodelijo za prekoračitev hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog ter številne druge prometne prekrške.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Potrdilo iz evidence kazenskih točk lahko naročite prek spleta

Ne veste, ali imate kazenske točke? Ali pa niste prepričani, koliko? Preko portala e-Uprava lahko naročite potrdilo iz evidence kazenskih točk. Tega izdaja ministrstvo za pravosodje. Postopek za izdajo potrdila lahko opravite na tej povezavi. Potrdilo izkazuje vse izrečene kazenske točke v cestnem prometu ter tudi podatke o pravnomočnih odločbah o prenehanju vozniškega dovoljenja v trenutku izdaje potrdila. Za vpogled boste sicer potrebovali veljavno digitalno potrdilo.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Kdaj se pa kazenske točke izbrišejo?

Na podlagi Zakona o prekrških se kazenske točke v cestnem prometu iz evidence izbrišejo po preteku dveh let od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene. To velja, če v tem času storile ne doseže števila kazenskih točk, zaradi katerega se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja