Go to Top

V veljavi je sporazum o olajševanju trgovine – koristi tudi za mala in srednje velika podjetja

Veljati je začel nov sporazum Svetovne trgovinske organizacije (STO) o olajševanju trgovine. Gre za najpomembnejši večstranski sporazum, sklenjen od ustanovitve organizacije leta 1995. Sporazum bo pomagal izboljšati preglednost, povečati možnosti za mala in srednje velika podjetja za sodelovanje v globalnih verigah vrednosti ter zmanjšati možnosti za korupcijo.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Poznate vse zahteve, ki jih prinaša vodenje lastnega podjetja?

Več informacij

“Učinkovitejši mejni postopki ter hitrejši trgovinski tokovi brez ovir bodo oživili svetovno trgovino, od česar bodo imeli korist tako državljani kot podjetja v vseh delih sveta. Največ koristi bodo imela mala podjetja, ki se s težavo prebijajo skozi birokracijo in zapletena pravila,” je povedala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Prijava na izobraževanje

Kaj prinaša sporazum?olajševanju trgovine

Sporazum se v veliki meri osredotoča na države v razvoju. Z različnimi ukrepi jih bo spodbudil k večjemu sodelovanju
v globalnih trgovinskih verigah.

Poleg tega pa bo sporazum zagotovil pomoč malim in srednje velikim podjetjem, da bodo izkoristila neizrabljen potencial svetovnih trgov.

Prijava na izobraževanje

Glavni cilji sporazuma so torej:

  • poenostaviti in pojasniti mednarodne uvozne in izvozne postopke, carinske formalnosti in tranzitne zahteve
  • poenostavil in poceniti trgovinsko administracijo ter tako prispevati k nujno potrebnemu zagonu svetovne gospodarske rasti

Pri izvajanju sporazuma bodo vodilno vlogo imeli carinski organi EU. Delovali bodo kot zgled drugim in kot gonilna sila nadaljnjega napredka pri olajševanju trgovine tako znotraj EU kot na mednarodni ravni.

Prijava na izobraževanje

Sporazum, dogovorjen na ministrski konferenci na Baliju leta 2013, sta Svet in Evropski parlament ratificirala že leta 2015. Od takrat je EU vseskozi dejavno spodbujala druge članice STO, naj čim prej odobrijo sporazum. Za začetek veljavnosti je bila namreč potrebna njegova ratifikacija v 110 državah.

Vir: Evropska komisija

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja