Go to Top

“En kozarec navadne vode, prosim.”

Ste kdaj v gostilni naročili kozarec navadne vode, torej, vode iz pipe? Da bi bilo to zakonsko obvezno, če bi gost tako naročil, je nekdo predlagal na portalu predlagam.vladi.si.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Katera zakonodaja pa določa opravljanje vaše dejavnosti?

Več informacij

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste pri gostincu ob naročilu drugih plačljivih storitev naročili kozarec vode iz pipe, pa vam tega ni prinesel, ker prodajajo ustekleničeno vodo in bi vam lahko prinesel le to.

Prijava na brezplačno izobraževanje

kozarec navadne vodeZakon o gostinstvu (ZGos) gostinca ne obvezuje, da mora kozarec pitne vode ob drugih plačljivih naročilih postreči ali ne oziroma jo zaračunati ali ne. Če je kozarec vode na ceniku, potem to ni v nasprotju z zakonom. Gostinec namreč samostojno oblikuje ponudbo gostinskega obrata. Ne glede na pobudo za spremembo gostinskega zakona, da bi gostinec ponudbo pitne vode moral uvrstiti v svojo ponudbo, bi to predstavljalo nesorazmeren poseg v svobodno podjetniško pobudo, so v odgovor na predlaga.vladi.si zapisali z gospodarskega ministrstva. Ta gospodarska dejavnost temelji na svobodni podjetniški pobud, so še dodali.

Kako zakon določa cenik?

13. člen ZGos določa, da morajo biti cene gostinskih storitev čitljivo izpisane v obliki cenika na vidnem mestu oziroma navedene na jedilnem listu in ceniku pijač, ki morata biti gostom na razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve.

Prijava na brezplačno izobraževanje

V ceniku pijač morajo biti označene vrsta, količina in cena pijače (z izjemo napitkov, kjer se količina meri s porcijo), na jedilnem listu pa vrsta in cena jedi, pri nesestavljenih delikatesnih jedeh pa tudi količina.

Zakon določa še, kako je z obratovalnim časom gostilne, za zakon pa boste morali upoštevati tudi, če boste odprli penzion.

Pitna voda v Ustavi RS

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Pitna voda za vse državljane Slovenije je postala ustavna pravica. Leto dni po ustanovitvi Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, natančneje 17. novembra 2016, je Državni zbor z 64 glasovi za in nobenim proti vnesel pravico do pitne vode v Ustavo RS.

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja