Go to Top

Črni seznam davčnih oaz bo nared do konca leta

Evropski seznam davčnih oaz bodo v Bruslju predvidoma pripravili do konca letošnjega leta.

Davčne oaze so države oziroma otoki, ki slovijo po ohlapni zakonodaji ter slepoti za poreklo denarja in zgodovino ustanoviteljev, ki vlagajo v tamkajšnje banke oziroma ustanavljajo (navidezna) podjetja. Dolgo je za davčno oazo kot edina v Evropi veljala Švica, danes pa je seznam davčnih nebes oziroma »offshore finančnih centrov« že bistveno daljši.
Nov evropski seznam davčnih oaz naj bi temeljil na spodbujanju držav k izpolnjevanju minimalnih standardov. V Bruslju si prizadevajo, da bi bil verodostojen in širše uveljavljen kot pretekli tovrstni seznami. Le z enotno ureditvijo bi se namreč EU lahko učinkoviteje spopadala z oazami, podjetja pa ne bi več zlorabljala razlike v posameznih ločenih ukrepih držav članic.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kot so za naš portal povedali na Finančni upravi RS, Slovenija nacionalni seznam davčnih oaz sicer že ima. Na njem je 19 držav, ki niso članice EU. V njih je splošna oziroma povprečna nominalna stopnja obdavčitve dobička družb nižja od 12, 5%. Seznam je (skladno z 8. členom ZDDPO-2) v celoti objavljen na spletni strani Finančne uprave RS.

Boj proti davčnim zlorabam

Finančni minidavčnih oazstri EU so na februarskem zasedanju dosegli tudi soglasje o predlogu sprememb direktive glede hibridnih neskladij s tretjimi državami.

Glavni namen novih pravil za preprečevanje davčnih zlorab oziroma izogibanja davkom je preprečiti dvojno neobdavčitev transakcij pri poslovanju članice Unije s tretjo državo.
Gre za del mehanizma v boju proti davčnemu utajevanju v mednarodnih transakcijah znotraj projekta BEPS (Base Erosion and Profit Shifting Project), ki se izvaja v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). V projektu sodeluje več kot 100 držav.

Te si prizadevajo za preprečitev zmanjševanja davčne osnove s selitvijo dejavnosti ali posameznih transakcij v države z nižjo obdavčitvijo. Slovenija tovrstna prizadevanja za boj proti davčnim utajam in goljufijam podpira, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Vir: STA in Ministrstvo za finance

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja