Go to Top

Kuna – menjalni tečaj bo 7,5 kune za 1 evro!

Kuna – s 1.1.2023 jo bo zamenjal evro

Kuna se bo z začetkom leta 2023 poslovila. Sprejeta je bila pravna podlaga, s katero bo Hrvaška s 1.1.2023 uporabljala evro. Kako so postavili menjalni tečaj? Kdaj se bo začelo dvojno označevanje cen?

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna!

Hrvaška kuna se uporablja od leta 1994

Kuna je leta 1994 zamenjala hrvaški dinar. Ta je bil prehodno plačilno sredstvo od leta 1991. Hrvati bodo tako po skoraj 30 letih zamenjali denarno valuto. Hrvaška valuta se bo z začetkom leta 2023 poslovila – njena menjava bo evro.

Informativno si izračunajte vašo plačo!

Sprejeta pravna podlaga in določen menjalni tečaj

Finančni ministri članic Evropske unije so sprejeli pravno podlago, s katero je omogočeno, da bo Hrvaška od 1. januarja 2023 uporabljala evro, kar pomeni tudi, da se bo hrvaška kuna poslovila. Kakšen pa bo menjalni tečaj? Tega so postavili pri 7,53450 kune za en evro.

Preberite tudi – »Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti za ustanovitev d.o.o.?

Nasvidenje kuna, pozdravljen evro!

To, da se poslavlja kuna in bo Hrvaška uvedla evro pomeni, da bo naša južna soseda postala 20. članica območja s evrom. Finančni ministri so sprejeli tri pravne akte za vstop Hrvaške v območje evra. Eden izmed njih določa menjalni tečaj, ki bo kot že omenjeno 7,53450 kune za en evro. Ena kuna je tako približno 0,13 evra.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Kdaj se bo začelo dvojno označevanje cen?

Na Hrvaškem bodo s 5. septembrom letos začeli z dvojnim označevanjem cen. To pomeni, da bosta na ceni ob artiklu tako kuna kot evro. Dvojno označevanje cen bo veljalo tudi za celotno leto 2023. Se bodo cene na Hrvaškem, ko bo kuna zamenjana z evrom, še višale? Hrvaška je del Evropske Unije sicer od leta 2013 – s 1.1.2023 pa bo postala 20. članica evrskega območja. Slovenija je evro prevzela leta 2007 – pred tem smo uporabljali slovenske tolarje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja