Go to Top

Cene na Hrvaškem letos letijo v nebo! Kdaj dvojno označevanje?

Cene na Hrvaškem višje kot prejšnja leta

Cene na Hrvaškem so aktualna tema za čas letnih dopustov. Glede na to, da je inflacija zajela celotno Evropo ni nobeno presenečenje, da so tudi cene na Hrvaškem poskočile.

Odprite s.p. na Dati!

Cene na Hrvaškem – inflacija maja 10,8-odstotna

Hrvaška je še vedno ena izmed najbolj priljubljenih poletnih turističnih destinacij Slovencev. A tudi cene na Hrvaškem dobesedno letijo v nebo. Maja je bila inflacija na Hrvaškem kar 10,8-odstotna. Najbolj so narasle cene prevoza (za 19 %), cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 15,2 %) ter storitve restavracij in hotelov (12,1 %).

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kaj je z julijem drugače glede prevoza na delo?

Cene na Hrvaškem – številne objave na socialnih omrežjih in medijih

To, da so se cene na Hrvaškem letos višje, lahko zasledimo tudi v številnih medijih oz. na socialnih omrežjih. Konec junija smo lahko tako prebrali, da so trije gostje v kavarni v Opatiji za dva sendviča, tri rogljičke, dva kapučina ter male steklenice kokakole, mineralne vode in jabolčnega soka plačali 517 kun (kar je približno 69 evrov). Še posebej so bili ogorčeni, da sta dva sendviča stala 240 kun (okrog 32 evrov). Podobna situacija se je zgodila turistom na Pagu. Za narezek za tri osebe, pivo brizganec in mišmaš so skupaj odšteli 599 kun, kar je okrog 80 evrov. Če so bile cene pijače še v mejah normale, jih je zmotila cena narezka, ki je bila 550 kun (73 evrov).

Popoldanski s.p. lahko odprete le ob redni zaposlitvi!

Cene na Hrvaškem sploh na obali višje kot v notranjosti

Cene na Hrvaškem so recimo tudi na nekaterih tržnicah v mestih ob hrvaški obali dobesedno poletele v nebo. V dražjih mestih kot so na primer Reka, Dubrovnik in Split so cene lahko tudi dvakrat dražje na primer v Zagrebu. Kilogram blitve na tržnici na Reki oz. v Dubrovniku na primer stane celo do 50 kun (6,60 evra). V Zagrebu jo lahko dobite za polovico te cene. V najdražjih mestih na hrvaški obali tako na primer stane kilogram belega fižola od 30 do 40 kun za kilogram, peteršilj pa celo 50 kun. Da so cene na Hrvaškem resnično poskočile, lahko vidimo tudi pri česnu. V večini mest ga ni mogoče dobiti pod 60 kun za kilogram (ceneje od 50 kun ga sploh ni možno najti nikjer).

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Cene na Hrvaškem – dražja tudi nastanitev in gostinska ponudba

Kot že omenjeno so se na letni ravni cene na Hrvaškem, ko gre za storitve restavracij in hotelov, zvišale za 12,1 %. Primer – cena pol litra piva pandemijo koronavirusa je v zagrebški pivnici stala 12 kun, kar je na primer 1,60 evra. Zdaj je tam treba za pivo plačati 19 kun, kar je nekaj več kot 2,50 evra.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Dvojno označevanje cen na Hrvaškem od 5. septembra

Hrvaška bo z začetkom 2023 uvedla evro, kar pomeni slovo hrvaške kune. Že s 5. septembrom letos pa bo na Hrvaškem obvezno dvojno označevanje cen. Cene izdelkov bodo tako označene v kunah in evrih. Bo pa dvojno označevanje cen veljalo tudi za celo leto 2023. Mimogrede, preverite tudi, na kaj morate biti pozorni pri plačevanju s karticami v tujini (tudi na Hrvaškem).

Želim ostati na tekočem in se prijaviti na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja