Go to Top

Kateri družinski člani lahko podjetniku pomagajo pri delu?

Novi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno vsebuje novosti v zvezi z opredelitvijo dela in zaposlovanja na črno, ena izmed novosti je poenostavljena ureditev kratkotrajnega dela.

Katera dela ne štejejo za delo na črno?

Vrste dela, ki ne štejejo za zaposlovanje na črno in jih lahko posamezniki opravljajo brezplačno, so kratkotrajno, nujno, humanitarno, karitativno, prostovoljsko in dobrodelno delo ter delo za invalidske organizacije.

Pomembnejše novosti v zvezi s temi vrstami dela so le pri kratkotrajnemu delu. Po novem je kratkotrajno delo opredeljeno kot brezplačno opravljanje dela v mikro družbi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi.

Kateri družinski člani lahko opravljajo takšna dela?

Po novem morata mikro družba ali zavod imeti vsaj enega zaposlenega, da lahko oseba pri njiju opravlja kratkotrajno delo. Tako delo lahko opravlja:

 • zakonec, zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti samozaposlenega ali (so)lastnika ali
 • zakonec, zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti enega od staršev samozaposlenega ali (so)lastnika ali
 • oseba, s katero je samozaposleni ali (so)lastnik v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena, ali
 • starši in otroci zakonca, zunajzakonskega partnerja ali partnerja v registrirani istospolni skupnosti samozaposlenega ali (so)lastnika.

Status posameznika za opravljanje kratkotrajnega dela ni pomemben. Tako delo torej lahko opravlja vsak, ne glede na to, ali je v delovnem razmerju, brezposeln ali upokojen. Kratkotrajno delo lahko traja največ 40 ur mesečno.

Mora delodajalec delo še vedno prijaviti na upravni enoti?

Delodajalec je moral kratkotrajno delo pred začetkom priglasiti pri upravni enoti, po novem pa to ni več potrebno. Po novem sam vodi evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu. V njej zagotovi naslednje podatke:

 • Kateri družinski člani lahko podjetniku pomagajo pri delu?osebno ime, naslov in davčno številko osebe
 • uro začetka in konca opravljanja kratkotrajnega dela po dnevih ter
 • skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela v posameznem mesecu.

Kakšne so še obveznosti delodajalca do delavca?

Delodajalec mora osebo, ki opravlja kratkotrajno delo, prijaviti v zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Prijavi jo z obrazcem M12, prispevek 4,63 evrov pa plačuje mesečno.

Delodajalec lahko izvajalcu kratkotrajnega dela povrne stroške prevoza na delo in z njega, stroške prehrane med delom in stroške na službenih potovanjih.

V primeru, da imate še kakšna koli vprašanja, lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 15 30 ali jim pošljite e-mail na data@data.si. Lepo vabljeni tudi na naš seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na izobraževanje


Komentarjev (38)

 • Miki Miška 24. Marca 2015 - 10:12 Odgovori

  Ali obstaja še kak dodatne pogoj za podjetje, ki želi tako pomoč pri delu. Npr. da mora imeti še koga zaposlenega za polni delovni čas?

  • Anja Grahek 24. Marca 2015 - 13:42 Odgovori

   Pozdravljeni,

   za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikrodružbi ali zavodu z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi.
   Po novem morata mikro družba al izavod imeti vsaj 1 zaposlenega, da lahko oseba pri njiju opravlja kratkotrajno delo. Zakon ne omenja, da bi zaposlitev te osebe v podjetju morala biti za nedoločen čas.

   Lep pozdrav,
   Anja (DATA d.o.o.)

 • Ana Kunavar 8. Marca 2016 - 9:01 Odgovori

  Lep pozdrav!

  Zanima me, če je tudi za s.p. pogoj, da mora imeti enega zaposlenega? Hvala!

  • Data d.o.o. 8. Marca 2016 - 15:38 Odgovori

   Pozdravljeni

   Odgovor je ne. Samostojni podjetnik je samozaposlen v svojem podjetju in lahko mu pri delu pomagajo ožji družinski člani.

   lp, Data d.o.o.

 • Andrej Rus 6. Aprila 2016 - 8:27 Odgovori

  Zdravo
  Kaj pa če nisi samozaposlen in imaš če lahko tako rečem status popoldanskega s.p.
  Lp
  Andrej

  • Manca Borko Grimšič 6. Aprila 2016 - 10:42 Odgovori

   Pozdravljeni,
   tudi osebi s statusom popoldanskega s. p. lahko pomagajo družinski člani. Lep pozdrav,Data d. o. o.

 • Petra Sever 5. maja 2016 - 19:33 Odgovori

  Ali lahko sestra pomaga pri s.p., katerega ima odprt brat, kot pomoc za kratkotrajno delo, sestra je zapislena za polni delovni cas? Hvala. Lp

  • Monika Kern 6. maja 2016 - 13:34 Odgovori

   Spoštovani, ne more. Kot zapisano v prispevku, status posameznika za opravljanje kratkotrajnega dela sicer ni pomemben. Tako delo torej lahko opravlja vsak, ne glede na to, ali je v delovnem razmerju, brezposeln ali upokojen. Kratkotrajno delo lahko traja največ 40 ur mesečno. Pri kratkotrajnem delu pa samozaposleni osebi lahko pomagajo lahko osebe, s katero je samozaposleni v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena. Med sorodstveno razmerje v ravni vrsti do prvega kolena se namreč vštevajo zakonec, izven zakonski partner, sin, hči, vnuk, vnukinja, mati in oče, ne pa tudi brat oziroma sestra. LP, Data d.o.o.

 • DIANA VALENČIČ 17. maja 2016 - 9:37 Odgovori

  Pozdravljeni.

  A mi lahko prosim pomagate z informacijo, na kakšen način se plačuje prispevek 4,63 € oziroma na kateri račun, sklic… Iščem že nekaj časa, kontaktirala ZZZS, se jim ne sanja…
  Že v naprej najlepša hvala in lep dan.
  Dada

 • Manja Grum 30. avgusta 2016 - 15:32 Odgovori

  Pozdravljeni,
  zanima me,ali je obvezna prijava družinskega člana,ki bi opravljal kratkotrajno delo, v zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu,ali je samo smiselna oz. priporočena v primeru določenih poklicev,kjer sploh obstajajo taka tveganja?

  Zanima pa me tudi,če samostojni podjetnik lahko sklene pogodbo za delo,ki bi ga opravil pretežno ali pa celo izključno družinski član z brezplačnim kratkotrajnim delom?
  Hvala,lp.

 • Nika Štremfelj 3. oktobra 2016 - 12:40 Odgovori

  Pozdravljeni.

  Zanima me, če lahko pri popoldanskem s.p.-ju v okviru kratkotrajnega delo pomagata 2 osebi, npr. mati in žena?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

 • Rosana Figelj 18. Novembra 2016 - 8:38 Odgovori

  Spoštovani,
  Zanima nas če je mogoče,da oče v podjetju pomaga po dveh pogodbah
  se pravi kratkotrajno delo -brezplačna pomoč in plačljivo občasno delo?

  Hvala lepa za odgovor.

 • zdenko lorenčič 20. Decembra 2016 - 11:30 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me, če mora biti evidenca o opravljenih urah družinskega člana podpisana, s čigave strani in v katerih primerih (prihodu in odhodu posebej?)?

  Hvala za odgovor.lp

  • Monika Kern 20. Decembra 2016 - 16:20 Odgovori

   Spoštovani,

   delodajalec mora voditi evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu, ki vsebuje:
   – osebno ime, naslov in davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,
   – uro začetka in zaključka opravljanja kratkotrajnega dela kot jo je potrdila oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, po dnevih,
   – skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.
   Evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu predloži delodajalec v podpis osebi, ki opravlja kratkotrajno delo, dnevno ob začetku in zaključku opravljanja kratkotrajnega dela. Evidenca se hrani še dve leti po prenehanju opravljanja dela.

   Lep pozdrav,
   Data d. o. o.

 • Maja 20. Januarja 2017 - 10:56 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Zanima me če lahko opravljam prostovoljno delo družinskega člana v s.p. kjer sem redno zaposlena (lastnica je moja mama) v času, ko sem na porodniški?
  Hvala in lep pozdrav

  • Monika Kern 20. Januarja 2017 - 11:55 Odgovori

   Spoštovani, ne, če prejemate nadomestilo za čas porodniške. V kolikor imate še kakšno vprašanje na to temo, se lahko obrnete na naše podjetniške in pravne svetovalce, da vam pripravijo ponudbo. Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si. LP, Data d. o. o.

 • MIRO ABEL 22. Februarja 2017 - 10:24 Odgovori

  Spoštovani,

  zanima me sledeče,
  zaposlen sem v drugi člani EU, v SLoveniji sem direktor enoosebne družbe, nisem lasnik.
  Zanima me ali lahko delam za podjetje v Sloveniji kot družinski član-40ur na teden?
  Najlepša hvala

 • MIRO ABEL 22. Februarja 2017 - 10:24 Odgovori

  40 ur na mesec, se opravičujem

  • Dominika Ahačič 22. Februarja 2017 - 10:58 Odgovori

   Spoštovani,
   odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov.
   Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Sky 8. Marca 2017 - 16:12 Odgovori

  Pozdravljeni, zaradi poškodbe sem na bolniškem staležu, odprt pa imam popoldanski s.p. Ali lahko v tem času prejemam dohodke na poslovni račun v kolikor imam z ženo, ki je zaposlena za polni delovni čas v drugem podjetju, sklenjeno kratkotrajno delo in je s tem prijavljena v zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni?

  • Dominika Ahačič 10. Marca 2017 - 16:56 Odgovori

   Spoštovani,
   če so resnično izpolnjeni vsi pogoji za kratkotrajno delo in le-to ne bo preseženo ter bo račun izdan le za tisto, kar bo dejansko namesto vas opravila žena, potem ne bi smelo biti težav.
   Lep pozdrav, DATA d. o. o.

 • Nikapika 9. Marca 2017 - 8:37 Odgovori

  Spoštovani,

  svojega zunajzakonskega partnerja bi rada prijavila za kratkotrajno delo. S partnerjem nimava formalno prijavljenega skupnega prebivališča, kljub temu pa že nekaj let živiva v skupnem stanovanju in imava skupne finance. Ali ga lahko vseeno prijavim?

  • Dominika Ahačič 10. Marca 2017 - 16:56 Odgovori

   Spoštovani,
   sama uradna prijava prebivališča ni pogoj za dokazovanje zunajzakonske skupnosti. V vašem primeru boste morali pač, če bo prišlo do zapletov ali obiska inšpektorja, dokazovati obstoj zunajzakonske skupnosti.
   Lep pozdrav,DATA d. o. o.

 • Dominik Konjedic 24. maja 2017 - 20:00 Odgovori

  Spoštovani,

  Zanima me, če ženi pripada bolniška in porodniška, če je v mojem polnem s.p.-ju prijavljena za kratkotrajno delo oz. kot prostovoljno delo družinskega člana.

  Hvala in lep pozdrav,
  Dominik

  • Dominika Ahačič 25. maja 2017 - 12:04 Odgovori

   Spoštovani,
   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Če gospa občasno opravlja kratkotrajno delo kot vaša družinska članica, nima statusa zaposlene osebe ampak zgolj izvaja brezplačno pomoč. Iz tega naslova tako ni upravičena do materinskega dopusta. Upravičenost do nadomestila pa se v tem primeru presoja glede na trajanje zavarovanja v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila. Svetujemo, da se za podrobnejše informacije obrnete na pristojni organ, torej Center za socialno delo.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Janez Novak 6. Junija 2017 - 20:07 Odgovori

  Pozdravljeni,

  ali to, kar ste napisali, še velja?

  “Pozdravljeni,
  tudi osebi s statusom popoldanskega s. p. lahko pomagajo družinski člani. Lep pozdrav,Data d. o. o.”

  Ali mi lahko poveste, kje v zakonu si lahko to preberem?

  Lep pozdrav,

  Nejc

  • Dominika Ahačič 8. Junija 2017 - 8:00 Odgovori

   Spoštovani!

   Ja, družinski člani lahko pomagajo tudi »popoldanskemu« s.p., seveda v skladu s pravili, ki jih določa Zakon o urejanju trga dela.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Mitja Muzek 8. Junija 2017 - 10:12 Odgovori

  Pozdravljeni,

  Torej izvenzakonska skupnost se s sami skupnim stalnim prebivaliscem in nato skupnim gospodonjstvom ne dokazuje kot izvenzakonska skupnost? Ali torej ne mores tega dokazovat na tak nacin?

  Moja parnerka je nosilec spja. Skupaj ziviva v podnajemniskem stanovanju, na kateri pogodbi sva oba belezena kot podnajemnika. Ali lahko s tem dokazujeva izvenzakonsko skupnost?

  Ali lahko celo leto delas kratkotrajna dela(12 mesecev) in najvec 40ur?

  Hvala za odgovor

  • Dominika Ahačič 12. Junija 2017 - 9:46 Odgovori

   Spoštovani,

   odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov.

   Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Linda Bezek 9. Junija 2017 - 17:03 Odgovori

  Moj partner bi imel popoldanski s.p.jaz partnerica pa bi delala kot družinski člani-pomoč .je to mogoče brez da bi bila prijavljena?

  • Dominika Ahačič 12. Junija 2017 - 9:47 Odgovori

   Spoštovani,

   odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov.

   Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Branka Selinšek 10. oktobra 2017 - 13:39 Odgovori

  Spoštovani,
  registrirano imam osebno dopolnilno delo. Ali me lahko hčerka za kakšno uro dnevno brezplačno nadomešča na stojnici?

  Hvala in lep pozdrav,
  Branka

 • Martina Petrović 11. Januarja 2018 - 13:22 Odgovori

  Spoštovani,
  zanima me, če lahko prijavim moža za pomoč pri sp.ju kot kratkotrajno delo in izdajam račune v času ko sem jaz na porodniškem dopustu, seveda prejemam nadomestilo.

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:33 Odgovori

   Pozdravljeni, vabimo vas, da pokličete na našo telefonsko število 01 6001 530 na VEM točko, kjer vam bodo dali pojasnila. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Suzana Pirih 20. Februarja 2018 - 12:23 Odgovori

  Pozdravljeni!

  Zanima me naslednje: Oseba je upokojena. Njegova žena je prav tako upokojena, 100% lastnica podjetja d.o.o.. Sinova sta direktorja tega podjetja. Zanima me, če lahko upokojenec v tem istem podjetju istočasno opravlja 40 ur kratkotrajnega dela in poleg tega še dela 60 ur občasnega dela upokojenca?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Manca Borko Grimšič 20. Februarja 2018 - 16:11 Odgovori

   Pozdravljeni, pišite nam prosim na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja