Go to Top

Kalkulator za energetski dodatek – kje ga najdete? Kako ga uporabite?

Kalkulator za energetski dodatek je že dostopen upravičenim prejemnikom

Kalkulator za energetski dodatek je spletna aplikacija, ki omogoča upravičencem izračun zneska, ki jim ga bo izplačala država. Upokojenci bodo preko navadne pošte prejeli tudi dopis, kjer bo razloženo ali so oz. do kakšnega zneska so ti upravičeni do energetskega dodatka. Ti naj svoja vprašanja naslovijo na najbližji center za socialno delo (CSD). Energetski dodatek je namenjen najrevnejšim za kljubovanje energetski draginji.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Kalkulator za energetski dodatek – komu je namenjen in kdo so upravičenci do dodatka?

Energetski dodatek je ukrep, s katerim bo vlada pomagala najrevnejšim v družbi. Ta ciljan ukrep proti draginji bo prejelo približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev.

Pogoj za pridobitev energetskega dodatka je prejemanje bodisi denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Ugotavljanje izpolnjevanja pogojev bo na podlagi veljavne odločbe za denarno socialno pomoč oz. varstveni dodatek v daljšem časovnem obdobju – od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kje lahko najdete kalkulator za energetski dodatek?

Spletni kalkulator za energetski dodatek lahko najdete tukaj. Kalkulator za energetski dodatek je namenjen le tistim, ki so upravičeni do energetskega dodatka na podlagi veljavne odločbe za denarno socialno pomoč oz. varstveni dodatek v prej omenjenem časovnem obdobju.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Kalkulator za energetski dodatek – kakšni so možni zneski pomoči?

Energetski dodatek se bo izplačal samo enkrat. V kolikor je oseba upravičena do energetskega dodatka njen energetski dodatek znaša:

  • 200 evrov za samske osebe;
  • 200 evrov za družine z enim staršem, povečano za 118 evrov za vsakega otroka oz. za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo;
  • 314 evrov za dvostarševske družine, povečano za 118 evrov za vsakega otroka oz. za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo;
  • 314 evrov za pare brez otrok.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Kalkulator za energetski dodatek – kdo je še lahko upravičenec?

V kolikor je razlog, da samska oseba ali družina ni upravičena do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka zaradi lastništva premoženja (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) se pri ugotavljanju materialnega premoženja to ne upošteva! V omenjenem obdobju tudi ne velja omejitev dedovanja po 54.a členu Zakona o socialno varstvenih prejemkih. Ti morajo v času od 1. oktobra 2022 do 28. februarja 2023 pri pristojnem CSD-ju vložiti vlogo za denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek.

Prejemniki otroškega dodatka bodo poleg tega za vsakega otroka prejele tudi draginjski dodatek. Vlog ne bo potrebno oddajati, izplačilo bo avtomatično.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Kalkulator za energetski dodatek za najšibkejše kategorije invalidov

Kalkulator za energetski dodatek, kot tudi dodatek sam je namenjen tudi najšibkejšim kategorijam invalidov:

  • upravičenci do nadomestila za invalidnost po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov;
  • upravičenci, ki imajo pravnomočno odločbo o nezaposljivosti zaradi invalidnosti po 34. členu Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in so upravičeni do denarne pomoči oziroma varstvenega dodatka po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke;
  • upravičenci, ki so vključeni v proces zaposlitvene rehabilitacije in prejemajo prejemke iz naslova zaposlitvene rehabilitacije po četrti alineji prvega odstavka 17. člena ZZRZI in so upravičeni do denarne socialne pomoči;
  • upravičenci po Zakonu o vojnih invalidih, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek;
  • invalidi I. kategorije po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki nimajo pravice do invalidske pokojnine.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja