Go to Top

Kako se odpre s.p. – veste, kako poteka proces?

Kako se odpre s.p., nas sprašujete bodoči podjetniki, ki se odločate za samostojno podjetniško pot. Imate dobro podjetniško idejo, želite svoj hobi pretvoriti v posel ali pa se enostavno odločate za spremembo v svojem življenju? Ste zbrali poslovne informacije, zdaj pa je čas, da ugotovite še, kako se odpre s.p.? To lahko naredite na DATA točki s pomočjo izkušenega referenta, ki vas vodi skozi postopek. Pokličite za termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Kako se odpre s.p., če gre za redni s.p.?

Če boste registrirali redni s.p., pomeni, da niste zaposleni in torej zavarovani iz delovnega razmerja in vam delodajalec ne plačuje prispevkov za socialno zavarovanje. Po registraciji s.p. se boste samozaposlili v svojem s.p. in si iz tega naslova plačevali prispevke za socialno zavarovanje. Ti trenutno znašajo 463,87 evra.

Na postopek registracije s.p. na DATA točko boste prinesli osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Vso dokumentacijo za s.p. boste uredili skupaj z referentom in jo podpisali. Referent DATA točke jo bo elektronsko oddal na vse institucije (AJPES, FURS, ZZZS). Sklep o registraciji boste prejeli v nekaj dneh po datumu, ki ste ga določili za datum ustanovitve svojega s.p.. Z njim boste na banki urejali odprtje TRR računa.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem

Odprite s.p. na Data točki!

Kako se odpre s.p., če gre za popoldanski s.p.?

Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas (40 ur/tedensko). Postopek registracije popoldanskega s.p. je enak kot pri zgoraj opisanem postopku rednega s.p.. S to razliko, da vam bo referent DATA točke na registraciji pripravil M12 obrazec za prijavo v zavarovanje (in ne M1 obrazec) in plačevanje pavšalnih prispevkov. Pavšalni prispevek trenutno znaša 85,10 evra. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register boste na banki urejali odprtje TRR računa. Popoldanski s.p. lahko opravlja več dejavnosti in tudi različne dejavnosti in lahko zaposluje delavce.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi

Kako se odpre s.p., če ne gre za redni in tudi ne popoldanski s.p.?

Če ste zaposleni za krajši čas od polnega, potem ne boste mogli registrirati ne rednega in tudi ne popoldanskega s.p. Registrirali boste s.p., v katerem se boste zaposlili – zavarovali za preostanek ur, ki vam manjkajo do 40 urnega tedenskega delavnika.

Primer:

Podpisali ste pogodbo o zaposlitvi za 20 ur-torej za polovični delovni čas. Ko se boste registrirali kot s.p., se boste za preostalih 20 ur zavarovali kot samostojni podjetnik in za 20 ur plačevali prispevke za socialno zavarovanje. Torej 20 ur prispevkov iz delovnega razmerja, drugih 20 ur iz naslova s.p. in plačane boste imeli prispevke za 40 ur zavarovanja.

Vse, kar morate vedeti o normirancih

Kako se odpre s.p., vam  svetujemo svetovalci podjetja DATA

Ste pred odprtjem s.p. in še nimate odgovorov glede vseh vprašanj, ki se nanašajo na registracijo podjetja? Svetovalci podjetja DATA vas pri tem usmerimo. Tudi če potrebujete računovodske storitve, pravno pomoč ali pa nasvete na področju davkov, nas za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja