Go to Top

Kako poteka pot do patenta?

V svetu podjetništva so pojmi kot so intelektualna lastnina, patent, zaščita in avtorske pravice ter seveda kraja del vsakdanjika, vendar pa je le malo tistih, ki bi znali točno opredeliti katerega izmed naštetih, kaj šele da bi poznali postopek oziroma pot do njegove pridobitve. V članku se bomo osredotočili predvsem na pogoje za pridobitev patenta: torej kdo, kaj, kdaj in za koliko časa.

Kako poteka pot do patenta?Če niste seznanjeni z osnovnimi pojmi intelektualne lastnine, vam močno priporočamo v branje članek Se zavedate pomena intelektualne lastnine?, še bolj pa vam svetujemo obisk predavanja Intelektualna lastnina na letošnjih 7. Dnevih podjetništva.

Informacije v članku seveda niso univerzalne oziroma zakonodajo glede intelektualne lastnine regulira vsaka država posebej.

Skratka, če na hitro ponovimo: patent oziroma patentiranje je ena izmed oblik zaščite intelektualne lastnine, s katero preprečimo, da bi se z našim “izumom” (ki mora biti industrijsko uporaben, inovativen in da ga seveda ni kdo napravil pred nami) lahko kdo okoriščal.

Pri tem je potrebno poudariti, da patentiranje velja za izume tehnične narave z redkimi izjemami in še bolj izjemnimi postopki patentiranja.

Kdo?

Patent lahko prijavi (pristojbina znaša 110 EUR in zadošča za 3 leta vzdrževanja patenta) vsaka fizična oseba, ki je razrešila nek problem tehnične narave in s tem postala izumitelj (ali njen zastopnik) oziroma pravna oseba, pri kateri je izumitelj redno ali pogodbeno zaposlen ali ji je odstopil pravico do izuma, oziroma zastopnik te pravne osebe.

Kdaj?

Patent lahko torej prijavimo takrat, ko smo “pomagali” rešiti nek tehnični problem. Natančneje, če citiramo Urad za varstvo intelektualne lastnine, so pogoji naslednji:

  • na dan prijave mora biti izum nov, kar pomeni, da nikjer na svetu ne sme obstajati dokazilo
    o obstoju enakega izuma;
  • izum mora biti inventiven, kar pomeni, da očitno ne izhaja iz znanega stanja tehnike;
  • izum mora biti industrijsko uporabljiv.

Za koliko časa?

Kot je že bilo omenjeno v uvodnem odstavku, veljavnost patetna variira med državami, kjer je bil prijavljen. Navadno gre za obdobje 20 let.

 Prijava na Dneve podjetništva

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja