Go to Top

Kako daleč je prenova pavšalnega sistema?

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Nova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman obljublja, da se bodo izboljšave na davčnem področju začele v najkrajšem možnem času, nas pa je zanimalo, kako daleč je prenova pavšalnega sistema.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Veste, kdaj vam status normiranca preneha?

Več informacij

Ker prenova pavšalnega sistema oziroma njene aktivnosti še niso v fazi, da bi lahko govorili o končnih konkretnih ugotovitvah ali predlogih konkretnih sprememb sistema, so za naš portal povedali na Ministrstvu za finance (MF), so podali preliminarno analizo podatkov.

Prijava na izobraževanje

prenova pavšalnega sistemaPrenova pavšalnega sistema?

Podjetnik lahko posluje na podlagi normiranih odhodkov, če njegovi prihodki ne presežejo 50.000 oziroma 100.000 evrov. 50.000 evrov je meja v primeru, da podjetje nima nobenega zaposlenega, vključno s samostojnim podjetnikom (velja za navadni s. p.) za polni delovni čas in vsaj pet mesecev v letu. Če je v katerikoli obliki podjetja kdorkoli zaposlen za polni delovni čas in več kot 5 mesecev v koledarskem letu, je meja 100.000 evrov prihodkov.Vse druge pogoje si lahko preberete v Koliko so lahko visoki prihodki za normiranost?

Prijava na izobraževanje

Izkoriščanje pavšalnega sistema?

Glede na podatke o zavezancih, ki so v sistemu t. i. normiranih odhodkov, bodo v prihodnje pripravljene izboljšave tega sistema, zagotavljajo na MF.

Na podlagi prvih, preliminarnih analiz podatkov in dodatnih informacij pavšalnega sistema se nam na Ministrstvu za finance postavlja dvom in vprašanje glede tega, ali se navedeni sistem pri davčnih zavezancih pogosto uporablja kot instrument zniževanja davčnega bremena oziroma pri delodajalcih kot instrument zniževanja stroškov. Prav tako pa bi lahko tudi rekli, da sistem gledano z vidika trga dela predstavlja še eno izmed spodbud za znane trende na trgu dela (pravno formalno opravljanje dela preko samostojnega statusa ali pogodb civilnega prava, čeprav so prisotni vsi elementi delovnega razmerja).

Povedali so še, da je tudi po mnenju Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ)  opravljanje dela fizičnih oseb, ki na trgu samostojno opravljajo pridobitno dejavnost, postalo najfleksibilnejša in najcenejša oblika dela ter tako postaja vse privlačnejša za delodajalce in bi zaradi tega lahko dolgoročno postalo grožnja drugim, v skladu z zakonodajo in namenom bolj ustreznim oblikam dela, še pojasnjujejo na MF.

Pavšalni sistem povečuje neenakosti med zavezanci

Podatki kažejo, da se je v letu 2015 za sistem pavšalne obdavčitve odločilo 29.304 zavezancev, kar je 34,5 odstotka vseh, ki so imeli izpolnjene pogoje za morebitni vstop (prihodkovni in glede število zaposlenih), kar kaže na to, da je sistem, kot je zastavljen, lahko neatraktiven, pravijo na MF.

Poleg tega pa poudarjamo, da se sistem oddaljuje od načela obdavčenja po ekonomski moči in povečuje neenakosti med zavezanci, saj je iz prvih podatkov razvidno, da je sistem bistveno ugodnejši za storitvene dejavnosti, kjer so neposredni poslovni stroški izredno majhni in si torej lahko z normiranimi odhodki v višini 80 % bistveno znižajo svojo davčno obveznost.

Prijava na izobraževanje

Spremembe v smeri večje učinkovitosti sistema

Možnosti spremembe sistema v smeri večje učinkovitosti sistema, pravijo na MF, so doseganje cilja administrativne poenostavitve za male poslovne subjekte ob vzpostavitvi čim bolj enakih pogojev za vstop v sistem ne glede na razlike med posameznimi zavezanci (osebni položaj, dejavnost, dohodkovni položaj), ob hkratnem večjem poudarku na upoštevanju načela enake davčne obravnave oziroma načela obdavčevanja po ekonomski moči, še dodajajo.

Na finančnem ministrstvu smo se pozanimali, kako daleč je prenova pavšalnega sistema.

Klikni in deli

Sicer naj bi na Ministrstvu za finance (MF) trenutno prioritetno izvajali aktivnosti, ki jih zahteva davčno prestrukturiranje ter ostale aktivnosti glede obdavčitve dohodkov, povezanih z zaposlitvijo tujcev v Sloveniji in/ali napotenih slovenskih rezidentov v tujini, glede povečanja učinkovitosti pavšalne obdavčitve, odpravljanja administrativnih ovir, povečanja učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter posodobitve sistema obdavčitve nepremičnin, so nam še sporočili s finančnega ministrstva in dodali, da bo javnost s predlogi konkretnih sprememb sistema obveščena takoj, ko bo to mogoče.

Prijava na izobraževanje

Koristne povezave za normirance!

Vsak dan med 8.00 in 16.00 uro smo vam na voljo za vsa vaša vprašanja, vezana na podjetništvo! Dobrodošli!

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (2)

  • Tina 6. oktobra 2016 - 10:17 Odgovori

    Večina oz. veliko zaposlitvenih oglasov zahteva, da ima kandidat s.p., tako da ne mi s takimi floskulami. Sicer pa naj gospa ministrica od delodajalcev zahteva, da naj ne pišejo kot pogoj ” LASTNI S.P.” !!! Naj gre gospa pogledati malo zaposlitvene oglase ali pa poskuša najti službo v realnem sektorju, da bo dobila občutek, kaj delodajalci zahtevajo od novih kandidatov. Preden ne poskusi na lastni koži, ne mora pisati zakonov! GOSPA NAJ POSKUŠA VSAJ ENO LETO PREŽIVETI V REALNEM SEKTORJU, POTEM PA NAJ PIŠE ZAKONE!

  • Urban 6. oktobra 2016 - 13:30 Odgovori

    Kakšni totalno BS izgovori “lahko neatraktiven”, haha, zato ker ga uporablja preveč ljudi! Pa saj ne veš ali bi se smejal ali jokal. Pač očitno je država ugotovila, da premalo obira normirance in bojo zdaj privili še nas. Kot je že omenila Tina, problem ni v normirancih ampak v sistemu, ki nekaznovano omogoča zahtevanje s.p. s strani zaposlovalcev.

    Ampak saj nam je vsem jasno, da naši nesposobni državi ni v interesu popraviti sistema, ki na vsakem koraku omogoča izkoriščanje delavcev brez kakršnegakoli učinkovitega načina kaznovanja, mar ne?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja