Go to Top

Kajenja ti delodajalec ne more prepovedati – ali pač?

Kajenja med službenim časom vam delodajalec ni dolžan zagotoviti kot pravico

Kajenja v zaprtih prostorih v Sloveniji ni več od leta 2007, ko je to postalo prepovedano z Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Informativni izračun plače

Ali vam lahko delodajalec odreče pravice do kajenja?

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Odločitev, ali nekdo kadi ali ne, spada v osebno sfero vsakega posameznika in zato delodajalec na to ne sme imeti vpliva. Delodajalec pa lahko prepove kajenje v vseh prostorih in na območju, katerega lastnik je. Ta prepoved mora biti zapisana v splošnem aktu delodajalca, sprejetem v skladu z 10. členom Zakona o delovnih razmerjih. Če potrebujete ureditev odmorov in izhodov v vašem podjetju, kontaktirajte naše pravnike, ki lahko za vas pripravijo Pravilnik o delovnih razmerjih. Pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov [email protected].

Želite registrirati s.p.?

Prepoved kajenja med delovnim časom

Tudi prepoved kajenja med delovnim časom mora biti zapisana v splošnem aktu delodajalca. Delodajalec pa mora upoštevati pravico do odmora v obsegu 30 minut. Iz zakonske dikcije ne izhaja, da bi odmor med delom moral nujno trajati neprekinjeno 30 minut, zato se lahko zaposleni odloči svoj 30-minutni odmor razdeliti na več krajših. Dodatnih odmorov za kajenje pa delodajalec delavcu ni dolžan omogočiti.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Upoštevanje prepovedi kajenja je v domeni delodajalca

Po dikciji zakona je upoštevanje prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov zagotovi lastnik, najemnik ali upravitelj prostorov, v katerih je kajenje prepovedano. Kajenje je dovoljeno zgolj v kadilnicah. Za te pa zakon predpisuje določene pogoje:

  • prostor mora biti urejen tako, da iz njega ni mogoč pretok s tobačnim dimom onesnaženega zraka v drug prostor;
  • prostor ne sme biti namenjen prehodu v druge prostore in ne sme presegati več kot 20 odstotkov skupne površine javnega ali delovnega prostora;
  • prostor mora biti namenjen izključno kajenju, strežba hrane in pijače v prostoru ni dovoljena;
  • v prostor se ne sme vnašati hrane in pijače.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

pravno svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kajenje je v nasprotju s promocijo zdravja na delovnem mestu

Vsak delodajalec je dolžan sprejeti Pravilnik o promociji zdravja na delovnem mestu. Mnogi se v okviru promocij, še posebej 31. maja – dan brez tobaka, odločijo za promocijo zdravega načina med zaposlenimi, ki spodbuja opuščanje kajenja.

Informativni izračun za normirance

Kajenje kot razlog za odpoved delovnega razmerja

Če delavec krši določbe zakona in internega akta delodajalca glede prepovedi kajenja na delovnem mestu, je to zadosten razlog za podajo odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Sodna praksa pravi, da za utemeljenost in resnost odpovednega razloga ni potrebno, da bi delodajalcu zaradi ravnanja zaposlenega dejansko nastala škoda, čeprav o škodljivosti vpliva tobačnega dima na zdravje delavcev ni mogoče dvomiti. Kršitev predpisov o prepovedi kajenja na javnem oziroma delovnem mestu predstavlja prekršek, za katerega je predpisana denarna kazen, ki doleti tako kršitelja kot delodajalca.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja