Go to Top

Izračun letnega dopusta, če preneha veljati kolektivna pogodba

Izračun letnega dopusta je osnova, na podlagi katere delavec uresničuje svojo pravico do koriščenja letnega dopusta. Kako pa izračunati letni dopust, če kolektivna pogodba, ki delodajalca zavezuje, ni več veljavna? Več v nadaljevanju. Če imate v zvezi z odmero dopusta dodatna vprašanja, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Za ponudbo posveta lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si. Kontakte lahko uporabite tudi, če ste v fazi ustanavljanja podjetja!

Izračunajte si plačo

Izračun letnega dopusta je treba zaposlenemu vročiti do konca marca

Izračun letnega dopusta pripravi delodajalec in ga vroči zaposlenemu najkasneje do 31.marca v tekočem letu. Vsem zaposlenim, ki pa pogodbo o zaposlitvi sklenejo po marcu, vroči izračun letnega dopusta ob nastopu dela.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. na DATI

Zakonska podlaga za izračun letnega dopusta

Izračun letnega dopusta delodajalec opravi na podlagi sledečih virov:

Interni akti podjetja – kateri so?

ZDR-1 določa minimalni dopust v obsegu štirih tednov in pa določene skupine, katerim pripadajo dodatni 3 dnevi dopusta glede na okoliščine (starejši delavec, invalid, delavec, ki neguje otroka s posebnimi potrebami). Vsakemu zaposlenemu, ki ima otroke do 15.leta starosti pa pripada še dan dopusta, za vsakega otroka.

Kolektivne pogodbe določajo dodatne kriterije, na podlagi katerih lahko zaposleni pridobi pravico do dodatnih dni dopusta. Ti kriteriji so npr. delovna doba, starejši delavci, delavci, ki opravljajo nočno delo, zahtevnost dela in drugi.

Vsaka kolektivna pogodba pa je sklenjena le za določen čas. Kako torej delodajalec pripravi izračun letnega dopusta za leto 2024, če pa je kolektivna pogodba prenehala 23.12.2023?

V splošnem določbe kolektivne pogodbe veljajo za čas njene veljavnosti. V izogib nejasnostim, ko nova kolektivna pogodba po izteku stare še ni sklenjena, pa vsebujejo kolektivne pogodbe tudi varovalko. V okviru časovne veljavnosti kolektivne pogodbe je določeno, da normativni del kolektivne pogodbe, skupaj s tarifnim delom, velja in se uporablja še eno leto po prenehanju veljavnosti kolektivne pogodbe.

Prevoz na delo – povračilo stroškov

Kaj pa delodajalci, ki jih ne zavezuje kolektivna pogodba?

Takšnim svetujemo, da si uredijo interni pravilnik o letnem dopustu in na ta način poskrbijo, da bodo imeli njihovi zaposleni možnost dodatnih dni dopusta, kot jim sicer pripada zgolj po ZDR-1. Pri pripravi internega pravilnika vam lahko pomaga naša pravna služba. Za ponudbo pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja