Go to Top

Izraba dopusta je pravica delavca

Izraba dopusta je pravica delavca, ki mu pripada že na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ta določa, da letni dopust ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Osnova za letni dopust se poveča tudi za vsakega otroka do dopolnjenega 15. leta starosti in ob izpolnjevanju drugih pogojev, ki jih določa 159.člen ZDR-1.

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d.o.o. vam nudi svetovanje: posvetujte se o pravnih zadevah in se prepričajte o tem, kaj drži in kaj ne.

Kakšen dopust pripada določenemu delavcu glede na to ali je delavec zaposlen za polni delovni čas ali skrajšan delovni čas lahko izveste s prve roke pri DATA d.o.o. kjer se lahko pri strokovnjakih pozanimate tudi o vseh pravnih in finančnih zadevah, ki se tičejo podjetništva. Kakšna je po novem minimalna plača in regres ter kaj lahko pričakujemo z 8PKP?Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Daljši dopust in izraba dopusta se lahko določi tudi drugače

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Daljše trajanje dopusta od 4 tednov se lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Kolektivne pogodbe predvsem določajo večji obseg letnega dopusta, glede na izpolnjene pogoje. Ti so ponavadi vezani na:

  • skupno delovno dobo ali delovno dobo pri zadnjem delodajalcu,
  • zahtevnost dela na delovnem mestu,
  • organiziranost dela ob nedeljah.

 

Obseg letnega dopusta in izraba dopusta se lahko določita tudi v Pravilniku o letnem dopustu

Sprejem Pravilnika o letnem dopustu je priporočljiv predvsem za tiste delodajalce, za katere ne velja nobena kolektivna pogodba, želijo pa urediti bolj ugoden način izrabe letnega dopusta za svoje zaposlene.

BRUTO NETO PLAČA

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Izraba dopusta  – na kakšen način?

Izraba dopusta je možna v več delih, s tem da mora en del trajati najmanj 2 tedna. Delodajalec pa lahko od zaposlenega zahteva da je izraba  organizirana na način, da najmanj 2 tedna dopusta porabi v tekočem koledarskem letu.

Izraba dopusta se šteje v delovnih dneh in ne v urah. Če je delavec 4 ure dnevno na bolniški, 4 ure pa dela, se šteje, da je izrabil 1 dan letnega dopusta, ne le 4 ure. Izraba dopusta je namenjena porabi v tekočem koledarskem letu, vendar pa je možen prenos in koriščenje dopusta do 30. junija v prihodnjem letu.

DODATNI DNEVI DOPUSTA- Kdaj vam pripadajo?

Pravni nasvet

Izraba dopusta in nemoten potek delovnega procesa

Način izrabe letnega dopusta mora biti organizirano tako, da delovni proces poteka nemoteno, ter so upoštevane možnosti za počitek in rekreacijo delavcev ter njihovih družinskih obveznosti. Staršem šoloobveznih otrok je omogočena izraba  v obsegu najmanj enega tedna v času šolskih počitnic.

Izraba dopusta v obsegu enega dneva po prostem preudarku je možnost, ki je dana vsakemu zaposlenemu. Obveznost delavca je le, da mora o izrabi enega dne letnega dopusta delodajalca obvestiti najkasneje 3 dni pred izrabo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja