Go to Top

Izbira dejavnosti podjetja – kdaj potrebujete dovoljenje?

Izbira dejavnosti podjetja, ki jo bo podjetnik opravljal je včasih odvisna tudi od njegovega znanja. Podjetniki izberejo svojo dejavnost med postopkom registracije. Dejavnosti so pa lahko regulirane, neregulirane ali obrtne. V katerih primerih potrebujete dovoljenje? Kakšne so omejitve?

Vas zanima ustanovitev podjetja? Obrnite se na podjetje Data, kjer vama bomo pomagali tudi pri izbiri dejavnosti podjetja. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in se naročite na termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

Izbira dejavnosti podjetja – neregulirane dejavnosti

Ob registraciji podjetja (s.p. ali d.o.o.) mora podjetnik določiti glavno dejavnost podjetja, lahko pa jih izbere tudi več. Izbira dejavnosti podjetja odraža delo, ki ga bo kot podjetnik opravljal. Seznam vseh dejavnosti najdemo v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008). V tem dokumentu so podrobno opredeljene različne dejavnosti, ki jih lahko podjetniki opravljajo. Neregulirane dejavnosti so tiste, ki jih lahko opravlja vsak. Če je vaša izbira dejavnosti podjetja neregulirana dejavnost, vam ni treba izpolnjevati nobenih posebnih pogojev.

Neregulirane so sicer različne dejavnosti, denimo programiranje, prevajanje, neformalno izobraževanje, organizacija dogodkov, pa tudi poslovno svetovanje in računovodske storitve. Podjetniki torej ne potrebujejo nobene izobrazbe ali dovoljenj, da bi lahko odprli računovodsko podjetje – zato bodite pazljivi koga izberete. Lahko pa najdete izkušenega računovodjo kar pri nas. Oglejte si, kaj ponuja Datin računovodski servis in rezervirajte termin za srečanje z izkušenim strokovnjakom.

Pomembno pa si je tudi zapomniti, da izbiri napačne dejavnosti sledijo resne posledice. Podjetje, ki je izbralo napačno dejavnost iz pravnega vidika dela na črno. V tem primeru lahko FURS kaznuje podjetja z globami do 26.000 evrov! Zato poskrbite, da vaše podjetje ne bo izpostavljeno tem tveganjem in izberite dejavnost s pomočjo strokovnjakov podjetja Data

Ustanovite podjetje s pomočjo podjetja Data!

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Obrtno opravljanje dejavnosti – obrtno dovoljenje

Za opravljanje nekaterih obrtnih dejavnosti je zahtevana izobrazba oziroma ustrezen poklicni ali mojstrski naziv. Pod obrt spadajo manjše dejavnosti, kjer ne prevladuje serijska proizvodnja. To pomeni, da ne opravljajo avtomatiziranih procesov in ne uporabljajo tekočih trakov. Obrtna dejavnost deluje predvsem na podlagi individualnih naročil. V tem primeru podjetniki potrebujejo obrtno dovoljenje.

Obrtne dejavnosti ureja Uredba. Obrtno-podjetniška zbornica pa je sestavila seznam, kjer je podrobno zapisano, kakšna je minimalna poklicna usposobljenost za opravljanje dejavnosti, oziroma katero nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) potrebuje podjetnik. Poglejmo nekaj primerov:

  • 710 – Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic: pek, slaščičar; NPK izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način
  • 140 – Popravila električnih naprav: mehatronik-operater, električar;
  • 200 – Gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb: zidar;
  • 781 – Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z očali: tehnik optik;
  • 021 – Frizerska dejavnost: frizer;
  • 022 – Kozmetična in pedikerska dejavnost: kozmetični tehnik; NPK pediker/pedikerka.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Izbira dejavnosti podjetja – katera dovoljenja, licence, certifikati ali potrebujete?

Ko morate za opravljanje dejavnosti izpolnjevati posebne pogoje, imeti dovoljenje, licenco ali ustrezen certifikat, govorimo o reguliranih dejavnostih. Ali je ta izbira dejavnosti podjetja prava za vas? Poglejmo nekaj primerov reguliranih dejavnosti:

  • Gostinstvo: Če je vaša izbira dejavnosti podjetja gostinstvo, za zagon dejavnosti ne potrebujete posebnih dovoljenj, razen če v svojem obratu želite prodajati tobačne izdelke. V tem primeru boste potrebovali Dovoljenje za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov. Vseeno pa morate poskrbeti, da izpolnjujete predpisane pogoje glede prostora, ponudbe, cenika in obratovalnega časa.
  • Prevozništvo: Za opravljanje prevozniške dejavnosti boste potrebovali Licenco za opravljanje prevozov blaga v notranjem cestnem prometu ali Licenco za izvajanje prevozov potnikov v notranjem cestnem prometu, ki ju lahko izdata Gospodarska zbornica Slovenije ali Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Certifikat licence se hrani na sedežu prevoznika, vsako vozilo pa mora imeti svoj izvod licence.
  • Nepremičninsko posredovanje: preden podjetnik začne opravljati dejavnost nepremičninskega posrednika, za to potrebuje licenco, ki jo pridobi z ustrezno izobrazbo ali poklicno kvalifikacijo in opravljanjem strokovnega izpita. Po prejemu licence se mora tudi vpisati v imenik nepremičninskih posrednikov, ki ga vodi Ministrstvo za okolje in prostor.
  • Kozmetične in pedikerske storitve: Kot že omenjeno, morate za izvajanje kozmetičnih in pedikerskih storitev imeti ustrezno izobrazbo ali poklicno klasifikacijo, poleg tega pa morate izpolnjevati tudi druge pogoje. Potrebujete namreč ustrezen prostor, ki se mora skladati s sanitarno-zdravstvenimi pogoji.
  • Zavarovalništvo: Če izbere dejavnost zavarovalništvo to pomeni, da je to lahko edina dejavnost, ki jo opravljate. Poleg tega pa potrebujete dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor za opravljanje dejavnosti.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Vas čaka izbira dejavnosti podjetja? Kar pogumno na DATA točko!

Morda še niste prepričani, katera izbira dejavnosti podjetja je prava za vas, ali pa ne izpolnjujete vseh pogojev za registracijo regulirane dejavnosti? Ne skrbite, dejavnosti lahko dodajate naknadno, tako da lahko tudi po registraciji podjetja še pridobite ustrezno izobrazbo ali kvalifikacije. Novo dejavnost lahko dodate, ko boste izpolnjevali pogoje.

Če potrebujete pomoč pri razumevanju zakonov se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Preprosto vam bodo obrazložili zakonodajo in vam pomagali ugotoviti, katera je prava izbira dejavnosti podjetja za vas. Priskrbite si termin svetovanja že danes, s klicem na 01/600-1530 ali s sporočilom na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja