Go to Top

Obrtna dovoljenja – za katere dejavnosti jih potrebujete?

Obrtna dovoljenja je potrebno pridobiti, če boste kot podjetnik opravljali obrtne dejavnosti. Če pri postopku ustanovitve podjetja na DATA točki med svoje dejavnosti uvrstite obrtne dejavnosti, boste morali po registraciji podjetja na Obrtno-podjetniški zbornici vložiti vlogo za pridobitev obrtnega dovoljenja. K vlogi pa boste priložili dokazilo o ustrezni izobrazbi za opravljanje obrtne dejavnosti. Za katere dejavnosti so zahtevana obrtna dovoljenja? Glede tega vam lahko že pred registracijo s.p. ali d.o.o. svetujejo naši podjetniški svetovalci! Za več informacij lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem

Obrtna dovoljenja – dejavnosti iz SKD

Obrtne dejavnosti, ki jih najpogosteje registrirate podjetniki na DATA točki in za katera potrebujete obrtna dovoljenja, so največkrat dejavnosti s področja osebnih storitev. To sta na primer frizerska dejavnost in kozmetične storitve. Prav tako sem sodijo tudi dejavnosti inštalacija električnih naprav in napeljav, proizvodnja slaščic (proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic in proizvodnja prepečenca in piškotov ter proizvodnja trajnega peciva in slaščic), popravila in vzdrževanje vozil, popravila strojev, fasaderska, krovska, inštalacijska dela pri gradnji hiš ipd. Spisek obrtnih dejavnosti najdete v dokumentu, ki se imenuje Uredba o obrtnih dejavnostih (Ul RS, št. 63/13).

Brezplačno registrirajte podjetje

Obrtna dovoljenja in ustrezna izobrazba za opravljanje obrtnih dejavnosti

Za opravljanje obrtnih dejavnosti je potrebna ustrezna poklicna usposobljenost. Zakon o obrtnih dejavnostih navaja v 1. točki 9. člena stopnje izobrazbe, ki se jih zahteva za obrtna dovoljenja:

  • srednja poklicna izobrazba ustrezne smeri, ali
  • srednja strokovna izobrazba ustrezne smeri, ali
  • ustrezen mojstrski naziv, ali
  • ustrezna nacionalna poklicna kvalifikacija, ali
  • višja strokovna izobrazba ustrezne smeri, ali
  • visoka strokovna izobrazba ustrezne smeri.

Obrtna dovoljenja so dokazilo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje obrtnih dejavnosti. Podjetnik, ki nima ustrezne izobrazbe za opravljanje obrtnih dejavnosti, lahko zaposli osebo, ki ustrezno izobrazbo ima in nato pridobiva obrtno dovoljenje.

Odprite s.p. – na Dati vam pri tem pomagamo

Ustanovite d.o.o. – na enostaven način

Obrtna dovoljenja in Uredba o določitvi obrtnih dejavnosti

Seznam obrtnih dejavnosti, za katere je potrebno pridobiti obrtna dovoljenja pred opravljanjem dejavnosti, se imenuje Uredba o obrtnih dejavnosti. Uredba vsebuje spisek obrtnih dejavnosti vzetih iz šifranta dejavnosti, ki se imenuje Standardna klasifikacija dejavnosti 2008. V SKD so dejavnosti razvrščene v več kategorij. Govorimo o reguliranih, nereguliranih in obrtnih dejavnostih. Uredba o obrtnih dejavnostih vsebuje šifre obrtnih dejavnosti iz SKD, aktivnosti znotraj šifre, za katere je potrebno pridobiti obrtna dovoljenja ter podatek o ustrezni poklicni usposobljenosti.

Odprite popoldanski s.p. kar ob redni zaposlitvi

Obrtna dovoljenja in primer obrtne dejavnosti

Prikažimo te stvari na konkretnem primeru. Kot primer obrtne dejavnosti smo izbrali pogosto registrirano dejavnost na DATA točki:

96.022 Kozmetična in pedikerska dejavnost
Sem spada:

  • manikiranje in ličenje;
  • nega obraza in telesa, depilacija;
  • pedikiranje.

Obrtna dovoljenja so potrebna za opravljanje nege obraza in telesa ter depilacijo in pedikuro. Manikiranje in ličenje nista obrtni dejavnosti in za opravljanje le-teh ni potrebno pridobiti obrtnega dovoljenja. Za zadnji dve alineji pa se zahteva ustrezna poklicna usposobljenost.

Božičnica 2023

Podjetniki! Če boste med dejavnosti podjetja uvrstili tudi obrtne dejavnosti, vam pred postopkom registracije podjetja na DATA točki o pogojih za opravljanje dejavnosti, ustrezni poklicni usposobljenosti in o tem ali so za opravljanje dejavnosti potrebna obrtna dovoljenja, lahko svetujemo podjetniški svetovalci. Za ponudbo svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja