Go to Top

Gradbena dejavnost – je to poslovna priložnost za vas?

Gradbena dejavnost je iskana in ponuja veliko možnosti za dober posel. Razmišljate o ustanovitvi podjetja na tem področju? Na DATA točki lahko podjetje registrirate hitro in brez stroškov! Za več informacij smo vam na voljo na 01 600 1530 in na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Gradbena dejavnost – kaj vse spada v to področje?

Kako so gradbene dejavnosti razvrščene v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) in katere izmed njih lahko registrirate, ko se odločite za ustanovitev podjetja?

Gradbeništvo je v SKD razdeljeno v tri podkategorije:

  • gradnja stavb,
  • gradnja inženirskih objektov in
  • specializirana gradbena dela.

Izračunajte si plačo

Splošno gradbeništvo pomeni gradnjo kompletnih stanovanjskih in nestanovanjskih stavb ali pa gradnjo inženirskih objektov, kot so avtoceste, ceste, mostovi, predori, železniške proge, letališča, itd. V specializirano gradbeništvo spada gradnja delov stavb in inženirskih objektov ali pripravljalna dela za ta namen. Običajno gre za specializirana dela, ki zahtevajo posebno strokovnost, mehanizacijo ali opremo. Sem spadajo postopki, kot so pilotiranje, temeljenje, vrtanje vodnjakov za vodo, betonska dela, zidanje, tlakovanje, pokrivanje streh itd. Med inštalacije pri gradnjah spada montaža vseh vrst napeljav. Denimo vodovodne napeljave, inštalacija sistemov za ogrevanje in klimatskih naprav, anten, alarmnih sistemov, itd.

Odprite d.o.o. na DATA točki!

Vam bolj ustreza s.p.?

Katere dejavnosti gradbeništva zahtevajo pogoje za opravljanje dejavnosti?

Med dejavnostmi gradbeništva so v SKD navedene dejavnosti, za katere podjetnik potrebuje obrtno dovoljenje in torej tudi ustrezno izobrazbo. Naj navedemo nekatere med njimi:

41.200 – Gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb
43.210 – Inštaliranje električnih napeljav in naprav
43.220 – Inštaliranje vodovodnih, plinskih in ogrevalnih napeljav in naprav
43.290 – Drugo inštaliranje pri gradnjah (samo določene specifične dejavnosti, ki sodijo pod to šifro)
43.310 – Fasaderska in štukaterska dela
43.910 – Postavljanje ostrešij in krovska dela

Obrtno dovoljenje je dokazilo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti. Za pridobitev dovoljenja za gradbeno dejavnost je potrebno vložiti vlogo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Ta predlagatelju ob izpolnjevanju pogoja ustrezne izobrazbe dovoljenje tudi izda. Potem se lahko poslovni subjekt, ki bo opravljal obrtno dejavnost, vpiše v Obrtni register.

Izberite zanesljivo računovodstvo

Bi v okviru svojega podjetja želeli opravljati gradbeno dejavnost?

Pri nas na DATI lahko brezplačno registrirate tako s.p. kot d.o.o. Če ste v dvomih in imate vprašanja glede pogojev za opravljanje gradbene dejavnosti ali glede oblike podjetja, se povežite z našimi podjetniškimi svetovalci. Za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja