Go to Top

Iz zaposlitve v samozaposlitev

Menjava zaposlitve kot tudi prehodi iz zaposlitve v samozaposlitev so postali nekaj običajnega. V zadnjem času se je tako na naši točki SPOT registracije zglasilo več posameznikov, ki so ustanovili podjetje (s. p.), potem, ko jim je delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi ali pa so se za menjavo zaposlitve odločili sami.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Pri prehodu iz zaposlitve v samozaposlitev je potrebno paziti, da ne pride do prekinitve obveznih socialnih zavarovanj. Pogosto se namreč pri postopku registracije s. p. izkaže, da bo imel podjetniki prekinjeno pokojninsko in zavarovalno dobo. To se zgodi v primerih, ko je podjetniku že prenehalo delovno razmerje. Ob tem pa se na Zavodu za zaposlovanje ni prijavil kot iskalec zaposlitve in uveljavil pravic iz zavarovanja za brezposelnost, niti se ni prijavil v zavarovanje kot občan. Pomembno je torej, da se ob izgubi zaposlitve takoj odločite, ali boste svojo kariero nadaljevali kot samostojni podjetniki.

Ustanovitev podjetja

Razmišljate o samostojni podjetniški poti?

Tudi vi razmišljate o samostojni podjetniški poti in že veste, da boste na določen dan, ko se vam izteče odpovedni rok, ostali brez zaposlitve? V kolikor se boste pravilno organizirali, se vam delovna doba in zavarovanje ne bosta prekinila.

Posameznik, ki na SPOT registracije (VEM točka) registrira s. p., lahko datum ustanovitve podjetja določi z naslednjim dnem, ko se zglasi na SPOT registracije, ali pa datum vpisa podjetja v register podjetij postavi celo do 3 mesece v naprej. To pomeni, da bo registrski organ AJPES podjetnika v register vpisal na dan, ki ga bo podjetnik določil ob postopku registracije na VEM točki. Naslednji dan bo podjetnik po pošti dobil sklep o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij. Tako bo lahko nadaljeval s postopki po registraciji podjetja.

Izračun za normirance

Torej vsi, ki ste pred tem, da se vam izteče pogodba o zaposlitvi in že poznate datum izteka pogodbe ter se želite registrirati kot samostojni podjetnik, registracijo podjetja lahko opravite, še preden se vam izteče pogodba o zaposlitvi. Datum ustanovitve podjetja ob registraciji, postavite na naslednji dan, ko vam preneha zaposlitev. S tem dnem boste registrirani in hkrati tudi prijavljeni v zavarovanje. Delovna doba ter zavarovanje se vam ne bosta prekinila.

Iz zaposlitve v samozaposlitevOb prenehanju zaposlitve pa se pojavijo tudi številna vprašanja in dileme, ki zahtevajo posvet s pravnim strokovnjakom. Pomembno je, da se za pomoč obrnete na pravnika, ki je specializiran prav za delovnopravno področje. Pravniki DATA d. o. o. vam lahko pomagajo ob prehodu iz zaposlitve v samozaposlitev. Pomagajo vam zavarovati tudi vse vaše pravice iz delovnega razmerja. Za ponudbo za svetovanje nas pokličite na 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja