Go to Top

EU potrdila črni seznam davčnih oaz

Finančni ministri držav članic Evropske unije (EU) so potrdili prvi evropski črni seznam davčnih oaz. Na njem je sedemnajst držav. Med njimi so tudi Južna Koreja, Namibija, Tunizija, Panama, Mongolija in Združeni arabski emirati.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Če ste v skrbeh glede davkov, ki bodo doleteli vaše podjetje, se lahko udeležite seminarja Abeceda poslovanja. Dobili boste vse potrebne informacije. Prav tako pa vam nudimo davčno svetovanje, ki vam bo koristilo še preden opravite postopek za ustanovitev s.p..

Katere države vsebuje črni seznam davčnih oaz?

Na črni seznam davčnih oaz so uvrščene tretje države, ki niso pripravljene sprejeti standardov dobrega davčnega upravljanja. EU želi s tem seznamom okrepiti boj proti davčnim goljufijam. Slovenija, ki pozdravlja sprejeti črni seznam davčnih oaz, je tudi podpisnica Večstranske konvencije za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička. Tudi ta naj bi okrepila boj zoper davčne utaje.

Na evropskem črnem seznamu so sicer Bahrajn, Barbados, Ameriška Samoa, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Še 47 jurisdikcij – med njimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar – so članice uvrstile na sivi seznam. Gre za tiste jurisdikcije, ki trenutno ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi davčnih politik.

Slovenska finančna ministrica Mateja Vraničar Erman ocenjuje, da je sprejeta rešitev pomemben korak naprej v boju proti davčnim goljufijam in proti izogibanju plačevanja pravičnega deleža davkov.

Vprašanje sankcij ostaja odprto

Države članice EU oziroma njihovi finančni ministri pa še niso našli skupne rešitve glede kaznovanja držav, ki so na črnem seznamu.

Med možnimi ukrepi se omenja zamrznitev evropskih sredstev ali posebna dajatev na transakcije s temi državami. Mnogi kritiki so mnenja, da črni seznam davčnih oaz brez sankcij nima smisla. Zato bo, kot so sporočili iz Bruslja, Evropska komisija v prihodnjih tednih predstavila predloge za evropsko rešitev. Nekatere države pa si želijo, da vprašanje sankcij ostane popolnoma v njihovih rokah. To sproža pomisleke o dejanskem izvajanju kakršnih koli kazenskih ukrepov zoper države, ki jih vsebuje črni seznam davčnih oaz.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja