Go to Top

Elektronsko vlaganje zahtevkov za refundacijo plač obvezno z 2023

Elektronsko vlaganje zahtevkov preko informacijskega sistema SPOT

Elektronsko vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače preko informacijskega sistema SPOT bo obvezno od 1. januarja 2023. To bo veljalo za vse delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije.

Informativni izračun plače

Elektronsko vlaganje zahtevkov omogočeno že od 2017

Vlaganje elektronskih zahtevkov za refundacijo preko informacijskega sistema SPOT je sicer omogočeno že od leta 2017. S 1.1. 2023 pa bo obvezno za vse delodajalce, vpisane v Poslovni register Slovenije.

Ustanovite svoj s.p.!

Elektronsko vlaganje zahtevkov nadgradnja prostovoljnega vlaganja

Na ZZZS so sporočili, da načrtovano obvezno vlaganje pomeni nadgradnjo obstoječega prostovoljnega vlaganja in smiselno digitalizacijo po uvedbi elektronskega bolniškega lista. Tega delodajalci preko portala SPOT prevzemajo že od februarja leta 2020 naprej.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

pravno svetovanje

Informativni izračun za normirance

Elektronsko vlaganje zahtevkov prinaša veliko prednosti

Tako imenovano vlaganje eZahtevkov preko sistema SPOT prinaša številne prednosti:

  • omogočen je elektronski vnos zahtevka in pripadajoči obračuni preko elektronskega obrazca na portalu SPOT; s tem se manjšim delodajalcem, ki za obračun plač in nadomestil uporabljajo preprostejše informacijske rešitve, omogoči sodobna elektronska pot komunikacije z zavodom;
  • omogočen je tudi uvoz za zahtevek in obračun iz izvornih računovodskih aplikacij (t.i. spletni vmesnik); vmesnik je koristen za velike delodajalce, saj tako ne rabijo večkrat ročno vnašati podatkov;
  • omogočeno je tudi preverjanje vnesenih podatkov obračuna še pred oddaja zahtevka ter informativni izračun nadomestila za posamezen obračun; s tem se delodajalcu omogoči, da se ob vnosu podatkov čim bolj zmanjša možnost napak pri vnosu – prav tako se zmanjšajo napake na strani ZZZS, saj ne bo več potrebno ročno pretipkavanje podatkov v računalniško aplikacijo;
  • omogočen je tudi pregled vloženih zahtevkov – delodajalec (ki vloži zahtevek za refundacijo) lahko kadarkoli sam preveri v kakšnem statusu je zahtevek in za katere obračune je izvedeno plačilo – delodajalec ima vpogled tudi v priznane refundacije v preteklih obdobjih, tudi pred prehodom na elektronsko vlaganje zahtevkov.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Elektronsko vlaganje zahtevkov – pravočasna vključitev

Na ZZZS prosijo poslovne subjekte in računovodske servise, da se pravočasno vključijo v oddajanje eZahtevkov. Mimogrede, preberite tudi članek Nova zdravstvena kartica bo na voljo predvidoma konec novembra.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja