Go to Top

Delodajalci bodo po napovedih letos še zaposlovali

Delodajalci napovedujejo pozitiven pogled za drugo polovico leta skupaj z rastjo BDP

Delodajalci so v zadnjem letu naleteli na marsikatero težavo, vendar so po raziskavi Zavoda za zaposlovanje sodeč, njihove napovedi v večini pozitivne. Delodajalci napovedujejo zaposlovanje v drugi polovici 2021!

Informativni izračun plače

Delodajalci, vključeni v raziskavo, ki razkriva optimizem, so imeli 10 ali več zaposlenih

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Izsledki raziskave Napovednik zaposlovanja, ki jo opravlja Zavod za zaposlovanje, so osnovani na anketiranju delodajalcev, ki že zaposlujejo deset ali več zaposlenih. V njej jih je sodelovalo več kot 3.000 iz vse Slovenije.

Ti v povprečju napovedujejo 2,1 odstotno rast zaposlenosti v drugi polovici leta 2021. V skupku raziskave se dejansko napoveduje skoraj 29.000 novih zaposlitev. Celo napoved o povpraševanju po izdelkih in storitvah na trgu je optimistična. V drug polovici leta delodajalci vidijo celo 30,4 odstotno porast pri povpraševanju po izdelkih in storitvah.

podjetniško svetovanje

Pozitivizem v turizmu, gradbeništvu, poslovanju z nepremičninami …

Najbolj pozitivni trend v zaposlovanju so delodajalci napovedali za gostinstvo, gradbeništvo, poslovanje z nepremičninami ter za druge raznovrstne poslovne dejavnosti. V gostinstvu napovedujejo celo 7 % rast zaposlenosti v drugi polovici leta.

Po napovedih bodo najpogosteje iskani vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci v predelovalnih dejavnostih za preprosta dela. Iskani bodo tudi varilci, zidarji, orodjarji in prodajalci. Poleg drugih raznovrstnih dejavnosti, pa naj bi v drugi polovici leta napovedano povečali zaposlovanje tudi v strokovnih in znanstvenih dejavnostih, trgovini in IT- dejavnostih.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Delodajalci se srečujejo tudi s pomanjkanjem kandidatov za zaposlitev

V preteklih šestih mesecih so delodajalci beležili pomanjkanje določenih kadrov. Po podatkih raziskave je bilo takšnih več kot tretjina. Med velikimi delodajalci pa skoraj dve tretjini. Največjo skrb glede razpoložljivih kadrov, so v raziskavi nakazali delodajalci iz gostinske dejavnosti.

pravno svetovanje

Kako je s podjetništvom – se podjetja še vedno ustanavljajo?

Prvo četrtletje letošnjega leta je kar dobra indikacija na to, da se podjetništvo pričenja prebujati. Približno odstotek in pol več registriranih s.p.-jev je bilo v prvi četrtini leta v primerjavi s koncem lanskega leta. Tudi število odprtih d.o.o.-jev je naraslo v zadnjem četrtletju.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kakšna je makro ekonomska napoved za državo do konca leta?

Po spomladanski napovedi naj bi bila  letošnja gospodarska rast 4,8 % BDP. Tudi za naslednje leto naj bi se ta številka krepko oklepala 4 odstotne rasti BDP. Navkljub temu pa naj bi bila še vedno pod močnim vplivom proti koronske zakonodaje in državnih ukrepov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja