Go to Top

Uvedeno je elektronsko cestninjenje za tovorna vozila

Voznikom tovornih vozil se na slovenskih avtocestah in hitrih cestah ni več treba ustavljati. Z aprilom je namreč Slovenija prek sistema DarsoGo uvedla elektronsko cestninjenje, v katerega se je registriralo že dobrih 100.000 vozil. Zaradi praznikov in prepovedi tovornega prometa bo prva preizkušnja novega sistema v tem tednu. Na Darsu zato pričakujejo gnečo predvsem pri vstopu v državo, za pomoč pri urejanju prometa pa so zaprosili tudi policijo.

>>> Dejavnosti transporta in prometa so ene izmed najpogosteje registriranih pri d. o. o.. Če tudi vas zanima ustanovitev d. o. o. ali registracija s. p., se nam pridružite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Elektronsko cestninjenje – kakšne so globe?

Elektronsko cestninjenje velja za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone. To so tovornjaki, avtobusi, večji kombiji ali avtodomi, priklopna vozila in druga težka vozila. Vsako tovrstno vozilo, ki bo uporabljalo slovenske avtoceste in hitre ceste, mora biti registrirano za uporabo novega sistema in opremljeno s posebno napravo, ki omogoča obračun cestnine. Kako poteka registracija v sistem, smo pisali v prispevku Nov sistem cestninjenja DarsGo tudi v Sloveniji.

Elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku bo potekalo prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal bo ob prehodu težkega vozila zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred.

elektronsko cestninjenje

V napravi bo zabeležena registrska številka vozila in emisijski razred Euro. Če bo vozilo na avtocesto zapeljalo brez naprave DarsGo, to pomeni, da je voznik avtomatsko kršitelj, opozarjajo na Darsu. Najnižja globa, ki za to lahko doleti voznika, je 800 evrov.

Cestninske postaje bodo odstranjene

Kot so pojasnili na Darsu, bodo zaradi uvedbe elektronskega cestninjenja cestninske postaje postopoma odstranjene.

Do njihove odstranitve pa se bodo morala težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. Tam se ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo.

>>> Na izobraževanju o potnih nalogih boste dobili tudi vse informacije o dnevnicah.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja