Go to Top

Največja težava samozaposlenih je izpad prihodka v primeru bolezni

Število samozaposlenih se v zadnjem obdobju ponovno povečuje, predstavljajo 12 odstotkov vseh delovno aktivnih oseb v Sloveniji. Vse več posameznikov se namreč v času ugodnih gospodarskih razmer odloči za ustanovitev podjetja oziroma registracijo s. p.-ja.. Kakšne pa so najpogostejše težave, s katerimi se spopadajo?

>>> Razmišljate, da bi odprli svoje podjetje? Registracija s. p. je na VEM točki DATA povsem enostavna. Kljub temu pa se pred vstopom v podjetništvo pozanimajte, kakšne so prednosti in slabosti samozaposlitve. Vse informacije dobite na našem brezplačnem izobraževanju.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Statistični urad RS (Surs) je ob koncu preteklega leta s posebnim vprašalnikom pridobival podatke o samozaposlenih in njihovem položaju na trgu dela. Število samozaposlenih se je začelo nekoliko višati. Po zadnjih podatkih, to je za 4. četrtletje 2017, jih je bilo 116.000, za 8.000 več kot pred enim letom.

Približno polovica samozaposlenih je zadovoljna s trenutnim delom, kažejo podatki Sursa. Pa tudi, da imajo samozaposleni v primerjavi z zaposlenimi (86,6 % : 36,3 %) večjo avtonomijo pri delu, saj lahko sami vplivajo tako na vsebino kot na razporeditev delovnih nalog.

Ekonomsko odvisni samozaposleni

Ekonomsko odvisne samozaposlene največkrat opredelimo kot samozaposlene, ki nikogar ne zaposlujejo in delajo večinoma za eno stranko. Statistiki ugotavljajo, da njihov delež v zadnjem obdobju narašča.

>>> Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti? Pridružite se nam na našem izobraževanju!

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Surs podatke o tem, ali samozaposleni, ki nikogar ne zaposlujejo, delajo večinoma za eno stranko in v prostorih te stranke, zbira od leta 2012.

V letu 2012 je bilo tako ekonomsko odvisnih skoraj 8 odstotkov samozaposlenih (9.000), v letu 2016 pa jih je bilo skoraj 13 odstotkov (14.000). Med ženskami je bil delež ekonomsko odvisnih samozaposlenih v celotnem obdobju 2012–2016 višji kot med moškimi.

Glavna težava samozaposlenih je izpad prihodka v primeru bolezni

samozaposlenihNajveč samozaposlenih, 19,4 odstotka, je kot največjo težavo pri delu v samozaposlitvi navedlo izpad prihodka v primeru bolezni.

Druga najpogostejša težava je bil premajhen vpliv na določanje cene oziroma vrednosti svojega dela (za skoraj 15 odstotkov), tretja pa neplačevanje strank oziroma plačevanje z zamudo (za skoraj 14 odstotkov).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja