Go to Top

Elektronski obrazci vam sledijo na potovanju

Elektronski obrazci za sledenje potnikov tudi v Sloveniji

Elektronski obrazci omogočajo lažje sledenje potnikom in razkrivajo, s kom so bili med potovanjem v stiku. Izpolniti jih bodo morali vsi, ki pripotujejo v Slovenijo z letalom ali ladjo.

Informativni izračun plače

Katere podatke bo treba razkriti?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava?

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pred vstopom v slovensko državo bodo potniki svoje podatke navedli na digitalnem obrazcu za sledenje potnikov oz. elektronskem obrazcu PLF. Kratica izhaja iz angleške besedne zveze »Passenger Locator Form«. Elektronski obrazci bodo zahtevali vaše osebne podatke in podatke o potovanju. Izdati boste morali tudi kontaktne podatke, podatke o prevozu, stalni naslov, naslov prejšnje nastanitve, začasni naslov, podatke o spremljevalcih na potovanju in kontaktne podatke za nujne primere.

Kalkulator za obračun dnevnic 

Potrdilo s kodo QR, ki ga bodo morali ob vstopu v državo pokazati pristojnemu organu, bodo prejeli po elektronski pošti.

Elektronski obrazci naj bi preprečili širjenje bolezni

Z uporabo elektronskih obrazcev želijo države, med katerimi je zdaj tudi Slovenija, slediti potnikom, da bi preprečili širjenje bolezni. Navedene podatke lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje uporabi za to, da hitro stopi v stik s potniki in njihovimi kontakti, da bi preprečila širjenje bolezni in zaščitila zdrave potnike.

podjetniško svetovanje

Pred potovanjem preverite, kaj zahteva vaša ciljna država

Na informacije o uvajanju elektronskih obrazcev za sledenje za vstop v Slovenijo je opozorila Javna agencija za civilno letalstvo (CAA). Kako so se glede sledenja potnikom odločili v drugih državah Evropske unije, pa je mogoče izvedeti na spletni strani EU PLF. Gre za enotno vstopno točko, na kateri se zbirajo elektronski obrazci PLF, podatki o zahtevah držav za vstop in izmenjava podatkov med državami članicami EU. S tem naj bi bilo sledenje stikom potnikov še učinkoviteje. Kakšni so pogoji za vstop v določeno državo, pa lahko izveste prek platforme Re-open EU.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Že pred načrtovanjem dopusta preverite, kaj za vstop zahteva država, ki jo želite obiskati. Tako se boste izognili nevšečnostim, če boste morali potovanje odpovedati.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Elektronski obrazci najprej v Italiji, Grčiji in na Malti

Pričakovati je, da bodo elektronski obrazci PLF obvezni, kot sta osebna izkaznica ali potni list, v vse več državah. Za zdaj sta na vstopni točki navedeni le Italija in Malta, obstajajo pa tudi že v Grčiji. Italija je prisluhnila le prebivalcem obmejnega območja. Zanje elektronski obrazci niso potrebni, če se v našo zahodno sosedo z osebnim vozilom odpeljejo največ 60 km od svojega stalnega ali začasnega naslova in se vrnejo v 48 urah.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja