Go to Top

Elektronske vinjete bodo na voljo že decembra

Elektronske vinjete – decembra na voljo le letne in polletne

Elektronske vinjete bodo zamenjale klasične vinjete. Sistem elektronskih vinjet za osebna vozila sicer decembra še ne bo deloval v celoti.

Informativno si lahko izračunate vašo plačo!

Nič več lepljenja vinjet na vetrobransko steklo

Letos smo še zadnjič lepili vinjete na vetrobranska stekla. Z začetkom decembra se namreč uvaja elektronska vinjeta. A pozor! Takrat bodo na voljo zgolj letne vinjete za osebna vozila. Za motorna vozila pa bodo s 1. decembrom na voljo samo polletne vinjete. Iz Darsa so sporočili, da bodo tedenske in mesečne elektronske vinjete na voljo od februarja naslednje leto.

Želite ustanoviti s.p.?

Kje jih bomo lahko kupili?

Elektronsko vinjeto bomo lahko kupili na spletu ter na fizičnih prodajnih mestih, in sicer na bencinskih servisih ter pri različnih trgovcih. Za nakup boste potrebovali registrsko številko vozila, za katero boste elektronsko vinjeto kupili. Če se boste odločili za spletni nakup, boste morali vnesti še elektronski naslov in izbrati brezgotovinski način plačevanja – torej s plačilno kartico.

ŽELITE ZASLUŽITI S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO?podjetniško svetovanjePreberite tudi: Nova zdravstvena kartica bo na voljo predvidoma konec novembra!

Kako dolga bo njihova veljavnost?

Elektronska letna vinjeta ne bo več veljala 14 mesecev (do sedaj je veljala od 1.12. predhodnega leta do 31.1 naslednjega leta). Nova vinjeta bo veljala točno leto dni od dneva nakupa oz. dneva, ki ga bo določil kupec. V praksi bo to pomenilo, da bo letna elektronska vinjeta z izbranim datumom 5. februar 2022 veljala do vključno 5. februarja 2023.

Veste, kako znižati dohodnino za leto 2021?

Elektronske vinjete v bližnjih državah

E-vinjete sicer poznajo tudi nekatere naše sosednje države ter države blizu nas. Na Madžarskem tako elektronske vinjete uporabljajo že od leta 2008, imenuje pa se E-Matrica. Vinjeto je možno kupiti tudi na nekaterih bencinskih servisih v Sloveniji, ki so v bližini madžarske meje.

Višajo se cene elektrike!

Avstrija je leta 2018 uvedla elektronske vinjete, a obdržala tudi možnost nakupa klasične vinjete. V naši bližini imajo elektronske vinjete od letos na Češkem, od leta 2019 v Bolgariji, že od leta 2010 pa v Romuniji.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja