Go to Top

Elektronski naslov sp-jem ni potrebno vpisati v PRS

Elektronski naslov pa morajo vpisati d.o.o.-ji!

Elektronski naslov podjetja morajo v Poslovni register Slovenije obvezno vpisati kapitalske in osebne gospodarske družbe, gospodarska združenja in podružnice tujih podjetij, navaja sprememba Zakona o gospodarskih družbah  iz začetka letošnjega leta.

Informativni izračun plače

Prejeli smo več klicev samostojnih podjetnikov ali je elektronski naslov zanje obvezen

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Podjetniki ste nas kontaktirali in spraševali, kako lahko vpišete e-naslov podjetja ker, da je obvezen vpis tega naslova za vse, ki imajo podjetja. Sprememba Zakona o gospodarskih družbah glede obveznosti vpisa elektronskega naslova družb natančno navaja za koga velja ta obveznost:

  • Kapitalske družbe ( družba z omejeno odgovornostjo– d.o.o., delniške družbe-d.d.)
  • Osebne družbe (družba z neomejeno odgovornostjo- d.n.o., komanditne družbe-k.d.)
  • Gospodarska združenja (razne zbornice…)
  • Podružnice tujih podjetij

podjetniško svetovanje

Elektronski naslov podjetij mora biti vpisan do določenega roka

Prej omenjene družbe morajo vpisati svoj e-naslov do najkasneje 24. februarja 2022. Družbe, ki že imajo vpisan skrit e-naslov pri podatkih podjetja pa  morajo do tega datuma poskrbeti za javno objavo le-tega. Kazni za nespoštovanje določb ZGD-1K so od 1.000 do 6.000 EUR za mikro družbe ter 1.000 do 5.000EUR za poslovodstvo družbe. S tem, da so za večje družbe, globe višje. Na kakšen način lahko družbe vpišejo svoj e-naslov, smo pisali v članku “E-naslov družbe – obvezen vpis v register“.

Želite registrirati s.p.?

S.p. lahko vpišejo elektronski naslov, če to želijo

Samostojni podjetniki, če seveda tako želijo, lahko e-naslov svojega s.p. vpišejo že ob postopku registracije podjetja na Spot točki ali prek portala spot.gov.si, če od doma sami delajo registracijo podjetja. Lahko pa kadarkoli še po registraciji naknadno med podatke svojega že delujočega podjetja, vpišejo elektronski naslov. E-naslov pri s.p. je lahko skrit in ga vidi v registru podjetij le registrski organ (Ajpes), lahko pa se s.p. odloči za javno objavo elektronskega naslova svojega podjetja. V tem primeru je elektronski naslov javno objavljen v Poslovnem registru Slovenije in ga lahko vidi in uporabi vsak, ki v registru pregleduje podatke vašega s.p.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Javno objaviti elektronski naslov s.p. –  da ali ne

Največkrat se na postopku registracije s.p. na DATA točki SPOT Registracije podjetniki ne odločijo za javno objavo kontaktnih podatkov podjetja. To argumentirajo s tem, da ne želijo ob odprtju podjetja na svoj mail prejemati ponudbe raznoraznih že aktivnih podjetij. Če pa se jim tekom poslovanja podjetja izkaže, da bi bila javna objava kontaktnih podatkov podjetja zanje dobra marketinška poteza, pa se odločijo za naknadni vpis tako spletne strani, elektronskega naslova podjetja kot tudi telefonske številke.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja