Go to Top

Dvojno plačilo DDV v spletni trgovini in pri storitvah

Dvojno plačilo DDV

Dvojno plačilo DDV je pereča tema, ki se dotika poslovanja s tujino. Že junija smo pisali o novih pravilih spletnih trgovin, sedaj pa preverjamo kako se podjetja, podjetniki in nenazadnje potrošniki znajdemo v njih. Dvojno plačilo DDV se dejansko izkaže v več primerih, ko kupujemo izdelke iz držav zunaj EU. Podjetja pa lahko dvojno plačilo DDV plačujejo po prejemu storitev iz tujine. Bi potrebovali davčno svetovanje? Tudi tega nudimo v našem podjetju Data! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Spletna trgovina in dvojno plačilo DDV

Slovenski trgovci (zavezanci za DDV), ki svoje izdelke prodajajo preko spleta, morajo spremljati svoj promet, prodajo, ločeno po državah Evropske unije. V kolikor znotraj poslovnega leta dosežejo prodajo znotraj EU v višini 10.000 evrov, se morajo vključiti v tako imenovan sistem VEM (vse na enem mestu) oziroma OSS (one stop shop). S tem so registrirani za namene DDV tudi za prodajo v druge države članice EU. Posledično morajo ob prodaji posameznega izdelka zaračunati DDV posamezne države, kamor je izdelek prodan. Če je kupec izdelka Italijan, mu bo zaračunana IVA (italijanski DDV). Dvojno plačilo DDV v tem primeru ni predmet dileme, saj je plačan enkrat. In to s strani italijanskega kupca in odveden s strani slovenskega prodajalca preko kvartalnega obračuna.

Ustanovitev podjetja

davčno svetovanje

Konec leta se približuje – udeležite se seminarja Zaključna bilanca 2021!

Posebna ureditev je v primeru, ko je blago poslano od dobavitelja iz tretje države, torej države izven EU. V tem primeru se lahko dobavitelj vključi v sistem IOSS (import one stop shop). Na podlagi te identifikacije prejme individualno ID številko (predznak IM + 10 številk), s katero je omogočeno, da pri prodaji zaračuna pripadajoč DDV kupcu. Zato se ga ne plačuje ob uvozu, ko izdelek prispe v Slovenijo. Kje nastane težava? V praksi se dogaja, da prodajalec zaračuna DDV kupcu. Ta pa pred prevzemom pošiljke prejme poziv carinske pošte, da je potrebno plačati DDV pred prevzemom. Ker dobavitelj ni (elektronsko) sporočil poštnemu posredniku svoje posebne IOSS številke je dvojno plačilo DDV neizogibno. Pošta mora znotraj carinskega postopka obračunati DDV, saj nima podlage za oprostitev. Prejemnik izdelka lahko po plačilu DDV pošti pošlje zahtevek dobavitelju za povračilo zneska, ki predstavlja dvojno plačilo DDV.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Prejem storitev in dvojno plačilo DDV

Pri podjetjih in podjetnikih so situacije za dvojno plačilo DDV drugačne, saj tu prihaja do težav pri izmenjavi storitev s tujci. Splošno pravilo Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) narekuje, da se storitve med zavezanci obdavčujejo v državi prejemnika storitve. Ob tem je potrebno vedeti, da morata oba zavezanca imeti veljavno identifikacijsko številko za namene DDV. V kolikor je eden izmed partnerjev nima, je dvojno plačilo DDV neizogibno.

Ustanovite s.p. pri nas!

Dvojno plačilo DDV – primer

Primer iz prakse: slovenski podjetnik, ki ni identificiran za namene DDV, je naročil Google marketinško akcijo. Podjetje Google iz Irske mu je izdalo račun, na katerem mu je zaračunalo 22 odstotkov irskega DDV, ker od slovenskega podjetnika ni prejel veljavne identifikacijske številke za namene DDV. Podjetnik ugotovi, da bi se moral identificirati za tako imenovanega atipičnega zavezanca za DDV in to stori naknadno. Po opravljenem identifikacijskem postopku mora na prvem obračunu DDV prikazati prejeto storitev Google in opraviti samoobdavčitev. S tem je potrebno poudariti, da kot atipični zavezanec nima pravice do odbitka. Tako bo dvojno plačilo DDV neizogibno. Po obračunu bo plačal še dodatnih 22 odstotkov slovenskega DDV.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja