Go to Top

DDV pravila spremenjena za e-trgovanje

DDV pravila po 1. juliju 2021 z ogromnimi spremembami

DDV pravila se z julijem korenito spreminjajo. Zakon o davku na dodano vrednost in Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost sicer še nista objavljena, pa vendar bi na podlagi skupnih EU pravil in dogovorov morala pričeti z veljavo 1. julija 2021. Največja sprememba je na področju prodaje blaga in storitev končnim kupcem v druge države članice EU ter pri uvozu blaga iz tretjih držav.

Izračunajte si plačo!

DDV pravila in eTrgovanje

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Večina slovenskih zavezancev, ki v tem trenutku prodajajo blago končnim potrošnikom v drugo državo članico EU, zaračunava slovenski DDV. Tisti prodajalci, ki so presegli določene limite v posamezni državi za prodajo na daljavo, so se morali vključiti v DDV sistem v tisti državi. Nova DDV pravila prinašajo bolj enoten in manj zapleten sistem.

Izraz prodaja na daljavo pomeni, da je blago poslano končnemu potrošniku (B2C) preko katalogov, spletnih portalov, shopov, telefona ipd., iz druge države kot je država prejemnika blaga.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Podjetja in podjetniki, ki s prodajo blaga na daljavo dosegajo promet 10.000 evrov, se morajo do konca junija 2021 vključiti v sistem VEM oziroma OSS (One stop shop) preko portala eDavki. Posledično zanje s 1. julijem 2021 veljajo nova DDV pravila ob prodaji blaga. V svojih podpornih programih (razne aplikacije, software) morajo urediti vse potrebne nastavitve, ki jim bodo omogočale pravilno zaračunavanje DDV skladno s stopnjami, ki veljajo za posamezno državo EU. Hkrati bodo morali zagotoviti evidence, s katerimi bodo pridobili podatke o DDV za poročanje.

Dokler trgovec ne doseže določenega praga na svojih izdanih računih zaračunava slovenski DDV, oziroma ga ne, v kolikor gre za malega davčnega zavezanca (ni v sistemu DDV). O pogojih za vstop smo že pisali tukaj.

podjetniško svetovanje

Nova DDV pravila in poročanje

Novo poročanje o prodaji na daljavo bo kvartalno kot določajo nova DDV pravila. Oddajati ga bo potrebno zadnji dan meseca, ki sledi zadnjemu mesecu kvartala. Na isti dan zapade tudi rok za plačilo. Prvič bodo poročila oddana najkasneje do 31. oktobra 2021 za kvartalno obdobje 1. 7. 2021 – 30. 9. 2021. Poročila se bodo sestavljala na podlagi evidenc, iz katerih bo razvidna prodaja po državah, osnova in višina DDV. Oddaja se preko portala eDavki.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Trgovci, ki ne dosegajo praga 10.000 evrov in nova DDV pravila

Tudi tista podjetja in podjetniki, ki ne dosegajo praga 10.000 evrov od prodaje na daljavo, morajo v svojih evidencah zagotoviti podatke o prodaji končnim potrošnikom v posamezne države EU. Obvezno bo namreč poročati do 31.01. za preteklo leto, zneske prodaje po posameznih državah EU. Tudi to poročilo se bo oddajalo preko portala eDavki.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja