Go to Top

Drugi sveženj dohodnine je odposlan

Drugi sveženj dohodnine je FURS odpremil 31.5.2024. Davčni zavezanci lahko pričakujejo, da bodo izračune dohodnine prejeli v začetku junija. Kateri davčni zavezanvi so vključeni v drugi sveženj dohodnine? Kakšni so roki za ugovore in plačila? Vkolikor imate tudi vi vprašanja glede dohodnine ali drugih davkov, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Dohodnina 2023 – prvi sveženj dohodnine

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine je FURS odpremil konec meseca marca. V tem svežnju je bilo poslanih bilo 960.749 informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Od teh jih je bilo 14 odstotkov z doplačili, 39 odstotkov pa z vračili. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov.

Ustanovitev podjetja

davčno svetovanje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Drugi sveženj dohodnine je bil poslan 31.5.2024!

Drugi sveženj dohodnine za leto 2023 je Furs odpremil 31. maja 2024. V ta sveženj so vključeni vsi, ki so uveljavili olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so sami vzdrževani družinski člani. Med drugim so v drugi sveženj dohodnine vključeni tudi:

  • tisti, ki prejemajo dohodke od opravljanja dejavnosti;
  • tisti, ki prejemajo katastrski dohodek;
  • tisti, ki nimajo urejenega rezidentskega statusa;
  • tisti, ki spadajo v manjše skupine zavezancev, za katere FURS nima celovitih podatkov.

V drugem svežnju dohodnine je informativne izračune prejelo 624.279 davčnih zavezancev. Od tega jih je kar tretjino informativne izračune prejelo v elektronski obliki (v eDavke preko sistema eVročanja). 105.235 (17 %) zavezancev ima doplačilo dohodnine, 367.082 (59 %) zavezancev je upravičeno do vračila, 151.962  (24 %) zavezancev pa ne prejme niti vračila niti doplačila dohodnine. V tej tranši informativnih izračunov dohodnine bo skupaj za 48.784.827 eur doplačil in 273.354.025 eur vračil. Povprečni znesek vračila znaša 745 eur, medtem ko znesek doplačila znaša 464 eur.

Izračun dohodnine

Drugi sveženj dohodnine – aktualni roki

Rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine se izteče 1. julija 2024. Kar storijo v primeru, da zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena. V tem primeru morajo najpozneje do 1. julija 2024 podati ugovor. V primeru, da ugovora ne oddate storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 eur.

Ugovor lahko zavezanci vložijo tudi elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo. Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 31. julij 2024. Preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijski račun do 31. julija 2024.

Prispevki za s.p. za 2024

Drugi sveženj dohodnine – možnosti plačila

Zavezanci lahko doplačilo dohodnine poleg standarnih plačilnih metod, plačilo izvedejo tudi preko eDavkov in sicer s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club, z rešitvami mobilne telefonije Flik, mBills in VALÚ Moneta ter spletno banko Bank@net. Plačilo dohodnine se v eDavkih izvrši le z nekaj kliki in brez izpolnjevanja plačilnega naloga.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Dohodnina 2023 – kaj storiti, če ne dobite informativnega izračuna?

Če informativnega izračuna dohodnine niste prejeli niti v prvem niti v drugem svežnju informativnih izračunov dohodnine morate sami oddati napoved za odmero dohodnine. Rok za je prejem informativnega izračuna je 15. junij. Rok za samoprijavo pa bodo davčni zavezanci imeli do 31.7. 2024.

Se odločate za odprtje podjetja? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530, nam pišite na data@data.si. Lahko tudi obiščite našo spletno stran in kar direktno rezervirate termin registracije podjetja!

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja