Go to Top

Digitalni boni bodo na voljo čez slab mesec dni!

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov

Digitalni boni so del Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Komu so digitalni boni namenjeni? Za kaj se bodo lahko porabili?

Informativni izračun plače

Za koga bodo digitalni boni?

Digitalni boni bodo pripadali tistim, ki so imeli 12. marca 2022 stalno prebivališče v Republiki Sloveniji ter so bili takrat:

  • Šoloobvezni otroki (vpisan v 7., 8. ali 9. razred);
  • Dijaki srednjih šol;
  • Študenti višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju;
  • Študenti študijskega programa prve, drugi ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvo ali
  • Udeleženci subvencioniranega izobraževanja, ki so stari 55 leti ali več.

Če so izpolnjeni ti pogoji ter gre za šolanje v tujini, bodo upravičenci prav tako prejeli digitalne bone.

Želite ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!
podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Digitalni boni bodo na voljo od sredine junija

Upravičenci, ki jim pripadajo digitalni boni, bodo lahko te izkoristili od 15. junija 2022 do 30. novembra 2022. Digitalni boni bodo osnovnošolcem, dijakom in študentom v pomoč za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Digitalni boni bo lahko unovčeni za nakup računalnikov, računalniškega zaslona, priklopnih postaj za prenosnike, tipkovnice, miške, digitalnega peresa in čitalnika pametnega kartice. Unovčili jih bodo lahko tudi za nakup spletne kamere, slušalk z mikrofonom, večfunkicjskih naprav, skenerjev, tiskalnikov, zunanjih pomnilniških enot, posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov ter kompleta za učenje programiranja. Digitalni boni bodo lahko tudi združeni. (Pol)sestre in (pol)bratje bodo lahko bone združili z izjavo o združitvi digitalnih bonov. To pomeni, da jih bodo lahko uporabili za skupen nakup.

Popoldanski s.p. je lahko dodaten zaslužek ob redni zaposlitvi!

Kako se bodo koristili digitalni boni?

Digitalni boni bodo delovali na podoben princip kot turistični boni. V času veljavnosti se bodo lahko izkoristili v več manjših zneskih pri različnih ponudnikih računalniške opreme – osebno ali prek spletnega nakupa. Digitalni boni bodo lahko izkoriščeni pri naslednjih dejavnostih:

  • Trgovina debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo,
  • Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami.

Digitalni boni bodo izkoriščeni na podlagi izjave o unovčitvi digitalnega bona. Ta bo vsebovala osebne podatke (ime in priimek, EMŠO, davčno številko). Podatki o digitalnih bonih bodo na voljo prek aplikacije eDavki.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Digitalni boni za starejše

Kot že omenjeno bodo digitalni boni namenjeni tudi prebivalcem Republike Slovenije, ki so stari 55 let in več. A morali se bodo udeležiti subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc. Udeležba na teh izobraževanjih bo brezplačna, pogoja za udeležbo pa sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več na dan (oboje) 12.3.2022. Ko bodo opravili neformalno izobraževanje, bodo prejeli digitalne bone ter jih bodo lahko izkoristili za nakup računalniške opreme. Javni razpisi za neformalna izobraževanja bodo objavljeni v drugi četrtini 2022. Izobraževanja pa se bi naj izvajala v jesensko-zimskem času.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja