Go to Top

Delo na daljavo iz tujine – kako to urediti po mnenju naših pravnikov?

Delo na daljavo iz tujine ni urejeno v zakonodaji, kot bi pričakovali

Delo na daljavo iz tujine je koncept, ki ga slovenska zakonodaja ne pozna. V času epidemije, ko vse več ljudi dela od doma, postaja delo na daljavo iz tujine vse bolj aktualno. Delavcem, ki niso vezani na specifičen delovni prostor, je konec koncev vseeno ali delo opravljajo v domači kuhinji ali pa iz eksotičnih krajev.

Izračunajte si plačo!

Delo na daljavo iz tujine in delo od doma

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

ZDR-1 med fleksibilnimi oblikami zaposlovanja ureja tudi pogodbo o zaposlitvi za opravljanja dela na domu, kamor se šteje: 1.delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali 2. drugje, v prostorih, ki so izven delovnih prostorov delodajalca ter 3. delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije.

Načeloma lahko delavec, ki dela od doma, sam izbere prostor dela. V primeru, da izbere tujino, se takšna pogodba sestavi na individualni ravni.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Delo na daljavo iz tujine – napotitev ali službeno potovanje?

Delo na daljavo iz tujine ni opredeljeno kot službeno potovanje, niti kot napotitev na delo. Napoteni delavci so osebe, katere delodajalec pošlje na delo ali na strokovno izpopolnjevanje v tujino in ostanejo vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji. To so delavci, ki opravljajo delo na eni lokaciji v tujini. Kraj opravljanja dela se spremeni, delavec prejema povračilo stroškov za prehrano med delom enako kot delavci, ki delo opravljajo v kraju, določenem z njihovo pogodbo o zaposlitvi. V primeru službenega potovanja pa ostane kraj dela nespremenjen, delavec pa v obliki dnevnic prejema povračilo stroškov za prehrano.

Informativni izračun dnevnice

Zaradi dela na daljavo iz tujine do višjega izplačila

Delavec mora upoštevati dejstvo, da bo v določenih primerih, ko opravlja delo na daljavo iz tujine, moral sam plačati obvezne prispevke za socialna zavarovanja. Zato je pomembno, za kakšno višine plače se z delodajalcem dogovori.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Delo na daljavo iz tujine in pravica do nadomestila

Delavec ima pravico do nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu. Glede povračila stroškov pa je treba izhajati iz 130. člena ZDR-1, ki določa to področje.

Pravni nasvet

Delo na daljavo iz tujine

V primeru, ko gre za delo na daljavo iz tujine, oziroma za digitalno nomadstvo, se pogodba ureja na individualni ravni, saj je zakonodaja, ki loči zgolj med napotitvijo na delo in službenim potovanjem, glede dela na daljavo v tujini še vedno pomanjkljiva.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja