Go to Top

DDV v gostinstvu odvisen od postreženega izdelka

DDV gostinstvu – kdaj 9,5 % in kdaj 22 %

DDV v gostinstvu, torej pri strežbi hrane in pijače, se zaračuna skladno z vrsto postreženega izdelka. DDV v gostinstvu se lahko obračuna po splošni stopnji, ki znaša 22 odstotkov, lahko pa po znižani stopnji DDV, če je postreženo skladno s Prilogo I Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1).

 

Informativni izračun plače

Gostinska dejavnost po SKD

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V gostinskih dejavnostih se uporabljata dve stopnji DDV. Znižana stopnja DDV v gostinstvu se uporabi za prodajo/strežbo jedi kot je predstavljeno v Prilogi I, ZDDV-1. Dodatno pojasnilo najdemo tudi v 48. členu Pravilnika o izvajanju ZDDV-1, kjer je določeno, da pomeni pripravo jedi in strežbo znotraj gostinske dejavnosti. Te so v standardni klasifikaciji dejavnosti opredeljene pod šifro I/56 Dejavnost strežbe jedi in pijač. Sem spadajo:

  • I/56.101 Restavracije in gostilne
  • I/56.102 Okrepčevalnice in podobni obrati
  • I/56.103 Slaščičarne in kavarne
  • I/56.104 Začasni gostinski obrati
  • I/56.105 Turistične kmetije brez sob
  • I/56.210 Priložnostna priprava in dostava jedi
  • I/56.290 Druga oskrba z jedmi
  • I/56.300 Strežba pijač.

Vas zanima ustanovitev podjetja?

V splošnem lahko opišemo, da gre za vse gostinske obrate, nepremične ali premične, kjer strežejo bodisi samo pijačo ali samo hrano ali oboje. Pomembno je, da je vključena v prodajo strežba, torej storitev, saj na primer samo prodaja preko prodajnih avtomatov ni gostinska dejavnost, temveč trgovina.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

davčno svetovanje

Izdani računi in DDV v gostinstvu

V gostinskih obratih je najpogostejša oblika plačila z gotovino ali plačilno kartico, izjemoma preko transakcijskega računa. Glede na določbe Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) je zato potrebno vsak račun fiskalizirati ozirom davčno potrditi. Večinoma se gostinci odločijo za programsko rešitev (software), ki jim omogoča poleg davčne blagajne še druge rešitve, npr. vodenje zalog, urnike zaposlenih itd. V davčni blagajni je potrebno nastaviti, kateri DDV v gostinstvu se bo zaračunaval za katere storitve. Na izdanem računu kupcu mora davčni zavezanec, to je gostinec, seveda prikazati pravilno stopnjo in znesek DDV, ki ga plača stranka. Prikazan DDV v gostinstvu na izdanem računu se prijavi v obračun DDV in posledično plača v proračun. Tisti gostinski obrati, ki niso identificirani za namene DDV, pa DDV v gostinstvu ni zaračunajo stranki niti ne poročajo niti DDV ne plačujejo.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Primer vsebine računa (davčni zavezanec za DDV)

Stranka je prejela račun z DDV v gostinstvu, s spodnjo specifikacijo:

Kosilo I                                15,00 eur

Palačinke                            7,00 eur

Ledeni čaj                           3,00 eur

Pivo                                       3,00 eur

Kava espreso                    1,30 eur

Skupaj za plačilo              29,30 eur

 

Osnova 20,09 eur DDV 9,5% 1,91 eur

Osnova 5,98 eur DDV 22% 1,32 eur

Želim se prijaviti na e-novice

Kot razberemo se DDV v gostinstvu ločeno prikazuje po stopnji 9,5 odstotkov in 22 odstotkov. Po znižani stopnji se obdavčuje pripravljena in postrežena hrana, medtem ko se po splošni stopnji obdavčuje pripravljena in postrežena pijača. Strežba pijače je vedno obdavčena po stopnji 22 odstotkov ne glede na to, ali gre za brezalkoholno ali alkoholno pijačo.

Posebnost pri DDV v gostinstvu je tudi ta, da se ne glede na to komu se storitev zaračuna, DDV vedno zaračuna stranki, četudi bi šlo na primer za kupca, podjetje iz druge države. Tu velja pravilo, da je kraj obdavčitve tam, kjer se dejansko storitev opravi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja