Go to Top

Davek na dodano vrednost – kako in kdaj postati zavezanec?

Davek na dodano vrednost – za to da postaneš zavezanec moraš oddati vlogo!

Davek na dodano vrednost oziroma DDV je večkrat problematika novih podjetnikov, ki ji preprosto niso kos. Sicer preprost v teoriji, ta davek marsikaterega samostojnega podjetnika pripelje do naših davčnih strokovnjakov po pomoč. Sam vstop namreč povzroči spremembo vsebine izdanega računa, redno poročanje FURS-u, pozornost pri tem, iz katere oziroma v katero državo se račun izdaja in sledenje spremembam pri DDV zakonodaji.

Informativni izračun plače

Davek na dodano vrednost – kdaj se podjetnik lahko odloči postati zavezanec?

Novo registrirani samostojni podjetnik posameznik (s.p.) ali družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) ni nikoli avtomatično vključen v sistem obračunavanja DDV ob registraciji. Še več – veliko podjetij se lahko da nikoli ne vključi v sistem.

Obstajajo pa seveda tudi kriteriji pod katerimi se je obvezno vključiti v DDV sistem. O teh smo že pisali v članku »Identifikacija za DDV – Kdaj je obvezna? Kdaj ni? Kakšen je postopek?«. Najpomembnejši med njimi je prav zakonski zahtevek, da pravna ali fizična oseba mora postati zavezanec, če prihodki v 12 zaporednih mesecih presežejo 50.000 evrov. V tem primeru je vstop v DDV sistem obvezen – nikakor pa ne tudi avtomatičen!

DAVEK NA KAPITALSKI DOBIČEK SE 01.01.2022 SPREMINJA

Možen je tudi vstop v DDV sistem, če ta prag ni presežen, ampak podjetje ali fizična oseba ugotovi, da želi postati zavezanec za davek na dodano vrednost. V tem primeru mora tak zavezanec ostati v tem sistemu vsaj 60 mesecev – a mora za vstop v DDV sistem zaprositi in predložiti dokazila oz. podlago za vstop. Ta dokazila so lahko že prve navzven vidne aktivnosti, ki so usmerjene na opravljanje dejavnosti, kot so na primer pripravljalna dela, prva nabava blaga, nakup opreme ipd., predpogodbe, poslovni načrt …

Davek na dodano vrednost se od davka na dobiček razlikuje prav v tem, da ga krije končni potrošnik blaga ali storitev.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Davek na dodano vrednost zahteva tudi poročanje FURS – zato podjetniki pooblastijo računovodjo

Vsak davčni zavezanec, ki je identificiran za namene DDV in izdaja račune podjetjem v druge države EU, mora FURS-u redno predlagati »rekapitulacijsko« poročilo. To poročilo mora predložiti davčnemu organu do 20. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja. Rekapitulacijsko poročilo lahko oddaja zavezanec – ali njegov računovodja oz. zastopnik, v elektronski obliki preko sistema e-Davki. Hkrati odda tudi obračun DDV na predpisanem obrazcu.

Ostali zavezanci, ki nimajo kupcev, podjetij v drugih državah EU, morajo obračun DDV predložiti najkasneje zadnji delovni dan v mesecu za pretekli mesec. Ta dan je tudi zadnji dan za plačilo obveznosti iz tega naslova.

davčno svetovanje

Na kaj paziti, ko izdajate račune, kjer je obračunan davek na dodano vrednost?

Ob sami izdaji računa mora zavezanec poleg ostalih obveznih elementov navadnega računa, navesti tudi po kateri podlagi se obračunava davek na dodano vrednost v izbranem računu. Račun mora vsebovati tudi identifikacijsko številko za davek na dodano vrednost izdajatelja ter tudi naročnika (le v primeru kupca, podjetja v drugi državi EU). Račun mora vsebovati tudi osnovo za izračun DDV-ja in njegov znesek. Če DDV ni zaračunan, je treba zapisati zakonsko opredelitev glede oprostitve.

Poleg pravilnega navedka pravilne klavzule po kateri izdajate račune, mora zavezanec obračunati tudi primerno stopnjo DDV-ja. Davek na dodano vrednost se po veljavni zakonodaji za dobave blaga ali storitev obračunava po splošni stopnji 22 %. V prilogi ZDDV-1 pa lahko najdete tudi izjeme, za katere se uporablja nižja, 9,5 % stopnja, in posebna nižja stopnja, ki znaša 5 %.

Pri izdaji računa z DDV-jem je pomembno tudi, da preverite ali je vaša stranka zavezanec za DDV. To je posebej pomembno, ko gre za stranke iz tujine. Kje in kako to prevrite smo že pisali v prispevku Identifikacijska številka za DDV – kje jo lahko preverite?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kaj pa, ko prejmete račun, kjer je obračunan davek na dodano vrednost?

Če podjetje prejme račun z obračunanim DDV-jem, je nadaljnji postopek v prvi vrsti odvisen od tega ali je zavezanec za davek na dodano vrednost ali ne. Če ste zavezanec, je potem še pomembno ali prejemate račune iz tujine ali ne, ter ali gre za dobavo blaga ali storitev. V teh primerih obstajajo pravila, kdo bo obračunal in plačal DDV.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja