Go to Top

Bi odprli slaščičarno? Preberite si pogoje za odprtje zbirališča največjih sladkosnedov

Slaščičarna mora za obratovanje izpolnjevati določene pogoje…lahko tudi glede izobrazbe!

Priprava in prodaja svežih slaščic in pijač s kavarniškim načinom strežbe je zajeta v storitvah, ki jih pričakujete v slaščičarni. Slaščičarna, kot vsak gostinski objekt, mora izpolnjevati pogoje pred pričetkom izvajanja dejavnosti. Pogoji se dotikajo same ureditve objekta, kot tudi načina zagotavljanja nadzora varnosti živil in dobre higienske prakse. Slaščičarna je lahko dobra poslovna priložnost. Rezervirajte svoj termin in odprite svoje podjetje.

Informativni izračun plače

Kje se pridobi uporabno dovoljenje za slaščičarno?

Slaščičarna mora, kot katerakoli druga gostinska dejavnost, obratovati v ustrezno urejenem objektu. Za poslovanje morate pridobiti uporabno dovoljenje. Uporabno dovoljenje pridobite na lokalni Upravni enoti, Občini ali Ministrstvu za okolje in prostor – MOP.

Regres za upokojence 2021

Kakšna mora biti prostorska ureditev slaščičarne?

Slaščičarna mora zadovoljevati minimalnim prostorskim pogojem in minimalnem obsegu storitev za slaščičarno. Tako mora slaščičarna vključevati hladilni pult za sladice, prostor za goste, stranišče za goste in garderobo in stranišče za zaposlene. V primeru, da poteka priprava slaščic v slaščičarni, mora ta za zadovoljevanje minimalnih prostorskih pogojev, vključevati tudi kuhinjo za njihovo pripravo.

podjetniško svetovanje

Kako slaščičarna zagotovlja varnost živil?

Odprtje slaščičarneV slaščičarni je potrebno zagotavljati varnost živil. Tako mora podjetnik vzpostaviti sistem notranjega nadzora, s katerim stalno zagotavlja varnost živil znotraj svoje dejavnosti. Nadzor mora biti skladen s predpisi vzpostavljenimi na osnovi HACCP sistema in podjetnik lahko uporabi smernice dobre higienske prakse in uporabe načel HACCP v gostinstvu, ki sta jih pripravili Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Turistično gostinska zbornica Slovenije. Gostinski obrat mora nosilec živilske dejavnosti registrirati pri Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije ZIRS.

Kako mora biti urejena zunanjost slaščičarne?

Slaščičarna mora imeti vidno označen naziv podjetja in sedež gostinca ter vrsto in ime obrata. To mora imeti v slovenskem jeziku, poleg tega lahko tudi v katerem drugem jeziku. Primerno morajo biti urejene tudi zunanje površine obrata, kot tudi površine namenjene dostavi blaga in odvozu odpadkov.

Iščete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Slaščičarna mora imeti določen obratovalni čas. Tega določi samostojno, glede na vrsto obrata, bližino stanovanj. V roku 15 dni pred pričetkom obratovanja mora podjetnik prijaviti razpored obratovalnega časa pristojnemu organu občine. V enakem roku mora podjetnik javiti spremembo obratovalnega časa oziroma v 15 dneh pred pričetkom novega koledarskega leta spremembe obratovalnega časa za naslednje leto. Kot vsak drugi gostinec mora zagotavljati tudi varstvo in zdravje pri delu.

Slaščičarna mora imeti ustrezno objavljene cene gostinskih storitev – torej čitljivo in na vidnem mestu. Jedilni list ali cenik pijač mora biti na razpolago v vseh prostorih in v kolikor se tam izvajajo gostinske storitve, tudi na prostem.

Pravni nasvet

Kako je s strežbo alkoholnih pijač in tobaka?

V slaščičarni se lahko streže tudi pijače in napitke – od leta 2017 tudi ni omejitve glede zvrsti alkoholnih pijač. Pri tem mora gostinski obrat spoštovati Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA). Tudi v primeru prodaje tobačnih izdelkov mora upoštevati omejitve zastavljene v Zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Radi pečete slaščice in bi to delali za druge gostinske obrate

Preberite si naš članek Kakšne slaščice lahko pečem? in se poglobite v dejavnost peke slaščic.

Pravni viri:

  • Zakon o gostinstvu (ZGos)

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja