Go to Top

Kakšne slaščice lahko pečem?

Katere pogoje je potrebno izpolnjevati, če se ukvarjate s peko slaščic? Kam spada peka slaščic? Ali poznate nov pravilnik, ki določa največjo dovoljeno vsebnost transmaščobnih kislin v živilih?

Informativni izračun plače

Peka slaščic je obrtna dejavnost

V primeru, da se ukvarjate s peko slaščic, morate pred začetkom oddaje živila na trg registrirati obrat. Živilski obrat se registrira v primeru proizvodnje, predelave in trženja živil. Evidenco vodi Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V peko slaščic spada:

  • peka kruha in svežega peciva,
  • proizvodnja svežih slaščic in finega dnevnega peciva z dodatki kot so npr. torte, zavitki, palačinke, pite, bureki, potice itd.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to povsem enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Slaščičarstvo spada med obrtne dejavnosti, za katere je potrebno pridobiti tudi obrtno dovoljenje. O tem, za katere dejavnosti vse potrebujete obrtno dovoljenje, smo sicer že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Kaj so tranmaščobne kisline?

Zmerno uživanje priporočenih maščob je v skladu s prehranskimi smernicami del uravnotežene prehrane, saj poleg tega, da so vir energije, vsebujejo tudi nujno potrebne (esencialne) maščobne kisline in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K). V naši prehrani pa se z uporabo delno hidrogeniranih maščob pojavljajo tudi neželene transmaščobe.

Trans maščobe so maščobe, za katere so številne raziskave kasneje pokazale, da motijo presnovo in transport maščobnih, povečujejo raven krvnega holesterola ter s tem znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, ter drugih kroničnih bolezni.

Pravni nasvet

Pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih

Pozorni bodite tudi na nov pravilnik! Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sprejel Pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih. Pravilnik določa največjo dovoljeno vsebnost transmaščobnih kislin v živilih, ki so dana v promet na ozemlju Republike Slovenije. Največja dovoljena vsebnost transmaščobnih kislin v živilih ne sme preseči 2 g industrijsko dodanih transmaščobnih kislin na 100 g skupne vsebnosti maščob v živilu.

Pravilnik je bil sprejet 19. marca 2018. 7. Aprila 2019 se je izteklo prehodno obdobje, po katerem prodaja živil, ki presegajo dovoljeno mero transmaščobnih kislin, ni več dovoljena.

Ali potrebujete pravno svetovanje? Pokličite pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja