Go to Top

Davčni obračun za normirance 2020: do kdaj je rok za oddajo?

Davčni obračun za normirance 2020 boste morali oddati do 31. marca 2021. Kako oddati davčni obračun za normirance 2020? Kakšne so novosti na tem področju? Kakšna je višina kazni, če davčnega obračuna ne oddate?

Informativni izračun dohodnine
Ste naleteli v preteklem letu pri poslovanju na neko posebnost in bi za davčni obračun za normirance 2020 potrebovali pomoč? Leto 2020 je zaznamovala epidemija in spremembe na davčnem področju so oblikovali tudi spreminjajoči se interventni zakoni. V primeru težav pri pripravi davčnega obračuna vam lahko pri podjetju DATA, d.o.o. nudimo svetovanje pri naših davčnih strokovnjakih oziroma računovodjam! Pišite nam na data@data.si z bolj podrobnim opisom vaše situacije in povprašajte o ponudbi!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Davčni obračun za normirance 2020 oddate in hkrati določite, ali boste v tekočem letu še vodili knjige kot normiranec!

Davčni obračun za normirance 2020 morate predložiti davčnemu organu najpozneje do 31. marca 2021. Dokument predložite v elektronski obliki prek sistema eDavki. Če imate računovodski servis, se prepričajte, da ste pred datumom oddaje računovodjo tudi pooblastili, da lahko odda Finančni upravi Republike Slovenije dokumente vašem imenu! Če še nimate izbranega računovodskega servisa, lahko pišete nam za ponudbo na data@data.si!

Informativni izračun za normirance

Kako se davčni obračun za normirance 2020 razlikuje od zaključne bilance? Kdo oddaja davčni obračun?

Davčni obračun za normirance 2020 bodo oddali tisti, ki ste v letu 2020 imeli registriran bodisi s.p. ali d.o.o. in ste si vodili knjige kot normiranec.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Odločitev o vodenju knjig kot normiranec morate podati ob registraciji podjetja. Lahko pa to odločitev sprejmete tudi ob izdaji zaključnega poročila za preteklo leto, ko navedete, kako si boste vodili knjige v naslednjem letu.

Če si niste vodili knjige kot normiranec, ampak po dejanskih stroških, morate do 31. marca 2021 oddati obsežnejše zaključno poročilo. Tako poleg že omenjenega davčnega obračuna vključite tudi bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in priloge. Takšno poročilo je docela bolj zahtevno in zahteva veliko več strokovnosti in izkušenosti pri pripravi.

Davčni obračun za normirance 2020: če ga ne oddate vam lahko grozi globa!

Davčni obračun za normirance 2020 morate oddati v predpisanem roku ali v predpisani obliki, sicer vam lahko grozi globa. V Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) je predvidena globa za primer, ko davčni obračun ni oddan.

  • Od 800 do 10.000 evrov za posameznika (s.p.).
  • Od 1.200 do 15.000 evrov za pravno osebo.

Pravni nasvet

Do kakšnega prihodka lahko sploh ostanete kot normiranec?

Normiranci so med drugimi pogoji omejeni tudi z višino prihodkov. Ali boste lahko oddali davčni obračun za normirance 2020 ali boste morali oddati zaključno bilanco?

V splošnem velja, da normiranci v dveh zaporednih leti ne smejo prestopiti prihodkovne meje 300.000 evrov. V primeru prekoračitve tega zneska si mora podjetje voditi knjige po dejanskih stroških.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

  • Določene omejitve se nanašajo tudi na največji absolutni znesek, ki ga lahko predstavlja teh 80 % stroškov. Ta odstotek se lahko obračuna od največ 100.000 evrov prihodkov v primeru podjetja, kjer je vsaj ena oseba zaposlena za polni delovni čas že vsaj 5 mesecev. To velja tudi za samostojno podjetniško pot v primeru polnega s.p.-ja.
  • V primeru podjetja, ki nima nobenega zaposlenega za polni delovni čas, se 80 % stroškov lahko obračuna od največ 50.000 evrov letnih prihodkov. Kar je nad tem zneskom, se v celoti šteje kot dobiček.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja