Go to Top

Izbira računovodskega servisa – na kaj je treba paziti?

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) določa, da morajo vsi – družbe in podjetniki – voditi poslovne knjige ter jih enkrat letno zaključiti v skladu z zakonom in Slovenskimi računovodskimi standardi (2016) ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja. Napačno vodenje poslovnih knjig lahko podjetnika drago stane, zato je ustrezna izbira računovodskega servisa še kako pomembna.

Vodenje računovodstva nekateri prepustijo izkušenim računovodskim servisom, drugi, predvsem manjši podjetniki, pa se zadeve lotijo sami. Enostavnega knjigovodstva se namreč da priučiti, tudi na delavnici, ki jo izvajamo v podjetju DATA. Vendar ne smemo pozabiti, da vodenje računovodstva pomeni več kot le knjigovodstvo.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Izbira računovodskega servisa je pomembna že ob začetku poslovanja

Ko podjetnik opravi registracijo podjetja, mora izbrati tudi način vodenja poslovnih knjig. Izbira lahko med enostavnim ali dvostavnim knjigovodstvom, pod določenimi pogoji pa ima na voljo tudi status normiranca. Kaj se v njegovem konkretnem primeru najbolj izplača, mu lahko svetuje prav računovodja. Zato je smiselno, da si podjetnik še preden opravi postopek za ustanovitev podjetja, izbere svoj računovodski servis in se z računovodjo konkretno pogovori. V podjetju DATA vam omogočamo prav to – brezplačno ustanovitev podjetja in računovodski servis na enem mestu!

Na kaj je treba paziti, da bo izbira računovodskega servisa ustrezna?

Na prvem mestu je pomembno, da preverite, kakšne storitve nudi računovodski servis ter da svojega računovodjo spoznate in mu zaupate. Pozanimajte se tudi, na kakšen način boste plačevali stroške vodenja računovodstva. Nekateri servisi vam lahko zaračunajo svoje storitve glede na čas (plačilo na uro), ki ga porabijo za vodenje vaših financ, večina servisov pa nudi tudi mesečno vodenje vaših financ.

Informacije, ki jih podjetnik lahko dobi v računovodskem servisu, so izjemno pomembne za njegove nadaljnje poslovne odločitve. Pomembno je torej, da se pozanimate, če računovodski servis poleg klasičnih računovodskih storitev nudi tudi različna svetovanja. Denimo davčno svetovanje in pravno svetovanje.

izbira računovodskega servisaPreden podpišete pogodbo z izbranim računovodskim servisom ne pozabite preveriti, kako je poskrbljeno za varnost poslovnih in osebnih podatkov in če redno skrbijo za varnostno kopiranje dokumentacije. Zanimati vas mora tudi programska oprema, ki jo uporabljajo.

Da bo vaša izbira računovodskega servisa res pravilna, je smiselno preveriti, ali računovodski servis izpolnjuje merila, s katerimi zagotavlja svojim zaposlenim redno izobraževanje in ima zavarovano odgovornost. Katalog certificiranih računovodskih servisov je objavljen na spletnih straneh Gospodarske zbornice Slovenije.

>>> Menjava računovodskega servisa – kdaj in kako?

Cena ni najbolj pomembna!

Svetujemo vam, da vaša izbira računovodskega servisa ne temelji le na ugodni ceni. Pozorni bodite na usposobljenost in strokovnost zaposlenih. Le če računovodski servis skrbi za nenehno izobraževanje svojih zaposlenih, vam bo lahko zagotovil kakovostne in celovite storitve.

Dober računovodja bo vedno želel delati v smeri rasti vašega podjetja in bo pripravljen dajati nasvete. Natančno mora biti seznanjen z zakonskimi določili, saj bo le tako lahko dosledno upošteval roke za predložitev dokumentov in o tem pravočasno obvestil tudi vas.

Zato je pomembno, da vaša izbira računovodskega servisa temelji tudi na referencah računovodij, na njihovi prilagodljivosti in na načinu komunikacije, ki ga imajo s strankami. Informacije, ki so pomembne za vaše poslovanja, vam morajo znati jasno razložiti, na vaša morebitna vprašanja pa se morajo odzvati hitro in nedvoumno.

Računovodski servis Data, ki ima dolgoletno tradicijo, nudi celovito podporo in svetuje podjetjem, spoštuje zaupnost podatkov in se prilagaja potrebam strank. Strokovna pomoč na področju računovodstva in dosledno vodenje računovodstva je dobra popotnica za uspešno poslovanje.

>>> Računovodje našega servisa z veseljem svoje znanje delijo s podjetniki. Na Abecedi poslovanja razlagajo osnove vodenja poslov.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja