Go to Top

D.o.o. ali s.p. – pogosta dilema bodočih podjetnikov!

D.o.o. ali s.p. – niste prepričani, katero obliko podjetja ustanoviti?

D.o.o. ali s.p. se sprašujejo bodoči podjetniki, ki želijo svojo podjetniško idejo udejanjiti v eni izmed najbolj pogosto registriranih oblik podjetij. Da vam bomo nekoliko olajšali odločitev, smo za vas pripravili pregled, ki vam bodo v pomoč pri registraciji podjetja na naši Data točki! Če potrebujete podjetniško svetovanje, lahko pokličete naše svetovalce na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Svetovali vam bodo, hkrati pa boste določili tudi termin za registracijo podjetja.

Informativni izračun plače

D.o.o. ali s.p. – razlike

Predno se odločite ali d.o.o. ali s.p., morate poznati bistvene razlike:

S.P. D.O.O.
Osebna odgovornost DA (odgovarjate z osebnim premoženjem) NE (odgovarjate le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja)
Osnovni kapital Ni potreben 7.500 € (lahko v denarju, sredstvih ali poljubno kombinirano), na DATA točki izključno v denarju.
Ustanovitev Brezplačno na DATA točki Brezplačno na DATA točki
Obdavčitev dobička 16%, 26%, 33%, 39%, 45% (dohodninska lestvica) Davek od dohodkov pravnih oseb – 19 %
Vodenje poslovnih knjig Norminirani odhodki (80%)
Enostavno knjigovodstvo
Dvostavno knjigovodstvo
Norminirani odhodki (80%)
Dvostavno knjigovodstvo

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko znašajo sp prispevki v letu 2022?

D.o.o. ali s.p. in kaj se je potrebno vprašati pred registracijo

Pred registracijo, ko se odločate ali d.o.o. ali s.p., morate razmisliti o tem, kakšno in kolikšno odgovornost ste pripravljeni sprejeti z vstopom na podjetniško pot. Katere dejavnosti boste opravljali? Kaj bo glavna dejavnost podjetja? Boste zaposlovali ali boste s poslovanjem začeli sami in postopoma? Koliko kapitala imate na voljo? Kakšna je vaša vizija podjetja? Boste sredstva pridobivali na razpisih? Skratka, svojo podjetniško pot morate načrtovati. Več o tem si preberite v tem članku.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

D.o.o. ali s.p. – vprašanja pred registracijo s.p.

Ko govorimo o odgovornosti, se mora s.p. zavedati, da je absolutno odgovoren z vsem svojim premoženjem za poslovanje podjetja. Če boste s svojim poslovanjem postali davčni dolžnik, vam bo država najprej blokirala TRR račun za poravnanje dolga, nato pa zarubila najprej premično, zatem pa nepremično premoženje. Ni mirovanja podjetja. Nezmožnost plačevanja stroškov s.p. se lahko ustavi le z zaprtjem podjetja. Planirate dobiček pri poslovanju? Poznati morate dohodninsko lestvico, po kateri bo obdavčen vaš dobiček. Kot s.p. prosto razpolagate s sredstvi na računu in dobiček je vaša plača.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

D.o.o. ali s.p. – vprašanja pred registracijo d.o.o.

Kot družbenik v d.o.o. v svoji gospodarski družbi odgovarjate le z vloženim kapitalom oziroma z lastnino družbe. Razmislite ali se boste posla lotili sami ali še z drugimi družbeniki. Razmislite, kaj bo glavna dejavnost družbe in ime firme, ki vas bo delalo prepoznavne na trgu. Dobiček, ki ga boste ustvarili pri poslovanju bo obdavčen po 19-odstotni stopnji. Dodatno 25-odstotno obdavčitev boste deležni v primeru izplačila dobička družbeniku v žep. V d.o.o. veljajo stroga pravila glede ravnanja z denarjem. Vsak dvig denarja z računa in vsak polog morata biti podkrepljena z dokumenti, računi.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih organiziramo pri nas!

D.o.o. ali s.p. in pomoč računovodje pri poslovanju

Vsak začetek je težak, zato mora bodoči podjetnik, pa naj bo to d.o.o. ali s.p. poiskati pomoč kompetentnega računovodje, ki ga bo vodil čez finančno, računovodski in davčni vidik poslovanja podjetja. Bodoči podjetniki, če ste pred dilemo ali registrirati d.o.o. ali s.p., vam pri odločitvi lahko pomagajo svetovalci našega podjetja Data. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja