Go to Top

Osnovni vložek – koliko je najmanjši znesek pri kapitalu za odprtje doo?

Osnovni vložek kapitala pri registraciji d.o.o. na DATA točki je vsaj 7.500,00 evrov. Kapital mora biti v denarju. Pri registraciji enoosebne d.o.o., ko družbo ustanavlja en družbenik sam vplača osnovni vložek na začasni račun na izbrani banki. Če se registrira na DATA točki večosebna družba, potem vsak družbenik prispeva svoj osnovni vložek. Seštevek ne sme biti manjši od 7.500,00 evrov. Ste se kdaj vprašali, kolikšen je lahko najmanjši znesek kapitala, ki ga družbenik vloži v družbo?

Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za več informacij ali rezervacijo termina registracije podjetja.

Kalkulator za izračun plače!

Najnižji osnovni vložek družbenika je…?

Najmanjši osnovni vložek družbenika je lahko 50,00 evrov. Določen je v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1). Je možno, da en d.o.o. lahko registrira 150 družbenikov in vsak vplača 50,00 evrov osnovnega vložka? ZGD-1 določa, da eno družbo z omejeno odgovornostjo lahko ustanovi največ 50 posameznikov. Če jih je več, morajo dobiti dovoljenje ministrstva za gospodarstvo.

Želite odpreti s.p. ali d.o.o.? Pokličite na  01 600 1530 ali rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca!

Normirani s.p.

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2024?

Za registracijo d.o.o. na DATA točki mora biti osnovni vložek v evrih

Eden od pogojev za registracijo d.o.o. na DATA točki je osnovni vložek v evrih v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Kapitala pa družbeniku ni potrebno nositi na registracijo. Osnovni vložek vplača družbenik na začasni račun na izbrani banki, potem ko je na DATA točki pripravil vso potrebno dokumentacijo za registracijo d.o.o. Da pa bo referent DATA točke lahko oddal vlogo za registracijo d.o.o. na registrsko sodišče, potrebuje od družbenika še potrdilo banke o vplačilu kapitala. Torej po obisku banke in prejemu potrdila o vplačilu kapitala, se je potrebno vrniti na DATA točko. Po oddaji vloge na registrsko sodišče, prejme družbenik v približno tednu dni sklep sodišča o vpisu družbe v register podjetij. Z njim gre na banko in začasni račun pretvori v poslovni račun. Od tega trenutka dalje družba razpolaga s kapitalom. Osnovni vložek je namenjen tekočemu poslovanju podjetja.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj pa, če je osnovni vložek v opredmetenih sredstvih in ne v denarju?

Če družbenik za osnovni vložek nameni stroje, nepremičnine, vozilo, intelektualno lastnino, potem mora ustanovitev družbe opraviti pri notarju. Postopek registracije je pri notarju povezan z dodatnimi stroški. Družbenik mora opredmetena sredstva ovrednotiti in plačati še sodnega cenilca. Vrednost opredmetenih sredstev mora biti vsaj 7.500,00 evrov. Z zapisnikom sodnega cenilca družbenik opravi postopek registracije d.o.o. pri notarju in ne na DATA točki.

Družbeniki, ki se odločate za ustanovitev družbe, preverite pri podjetniških svetovalcih podjetja DATA, kaj se vam bolj splača. Ustanovitev družbe na DATA točki, pri notarju ali nakup podjetja. Za svetovanje se lahko naročite na data@data.si ali na telefonski številki 01 6001 530.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja