Go to Top

Poslovni račun ­– kaj je to in kako ga odpremo?

Poslovni račun potrebujejo vsa podjetja za opravljanje poslov. Podjetniki ga odprejo ob registraciji podjetja. Brez njega Datini svetovalci ne morejo oddati vloge na registrsko sodišče. Kaj je poslovni račun? Se zanimate za  ustanovitev podjetja? Pri podjetju Data vam lahko pomagamo na podjetniški poti! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali obiščite spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Ustanovite podjetje!

Poslovni račun – kako poteka odprtje?

Poslovni račun imajo v Sloveniji vsa podjetja in organizacije z izjemo samostojnih podjetnikov. Ti od leta 2015 ne potrebujejo več ločenega bančnega računa za izvajanje poslovnih transakcij. Ostale pravno-gospodarske oblike pa poslovni račun morajo imeti in ga odprejo že med samo registracijo podjetja.

Če podjetnik odpre podjetje na DATA točki, bo prejel dokumente, ki mu bodo omogočili odprtje začasnega računa. Nanj bo položil ustanovni kapital, ki ne sme biti nižji od 7.500 evrov. Banka podjetniku izda potrdilo o vplačilu osnovnega zneska, s katerim lahko podjetnik nadaljuje postopek odprtja podjetja. Na podlagi tega potrdila Datin svetovalec odda elektronsko vlogo na registrsko sodišče. Ko so vsi podatki pregledani, sodišče izda sklep o vpisu v poslovni register. Postopek običajno traja en teden. Ko podjetnik sklep o vpisu odnese na banko, je poslovni račun ustvarjen in podjetje ustanovljeno.

Izračun plače

Ustanovitev podjetja

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Poslovni račun – koliko stane odprtje?

Stroški za odprtje poslovnega računa se razlikujejo glede na banko, ki jo podjetnik izbere. Banke običajno podjetnikom računajo za:

  • odprtje računa;
  • vodenje računa;
  • dostop do spletne banke;
  • SMS alarm;
  • ipd.

Podjetja za poslovni račun lahko plačajo tudi do 30 evrov na mesec, kar lahko na letni ravni predstavlja kar visok strošek.

Prispevki za s.p. za 2024

Poslovni račun – kaj podjetjem omogoča?

Poslovni račun podjetjem omogoča kar nekaj priložnosti. Podjetniki med drugim lahko:

  • odprejo večvalutni transakcijski račun;
  • urejajo poslovanje preko interneta;
  • dobijo izdano poslovno kartico;
  • urejajo gotovinsko poslovanje v dnevno-nočnem trezorju;
  • itd.

Vas zanima odprtje s.p. ali d.o.o.? V podjetju Data lahko postopek opravite hitro in brezplačno, na poslovni poti vam pa lahko pomagajo tudi naši podjetniški in računovodski strokovnjaki! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na svetovanje!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja