Go to Top

Cene med vikendi – kje so (lahko) višje, kje nižje?

Cene med vikendi so lahko višje kot čez teden

Cene med vikendi (ter prazniki) ali pa na višku turistične sezone so lahko višje kot običajno. Za katere storitve veljajo višje cene med vikendi? So pa v nekaterih primerih cene med vikendi tudi nižje!

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI!

Cene med vikendi – kje so (lahko) višje?

Cene med vikendi (pa tudi prazniki in počitnicami) so običajno za nekaj evrov višje, če se odločite za obisk term oz. kopališč. Za vikende so praviloma dražje tudi nastanitve, kar je pa seveda odvisno tudi od turistične sezone. Cene med vikendi znajo biti višje tudi v nekaterih gostilnah oz. restavracijah – takrat boste za kosilo lahko odšteli kakšen evro več kot med tednom. Podobno velja tudi za najem igrišč za športno vadbo ali opremo. Cene med vikendi bodo praviloma višje (kot med tednom) tudi pri nakupu smučarskih vozovnic.

Kolikšna bo vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

pravno svetovanje

Preberite še – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Kje so vzroki, da so cene med vikendi (večinoma) višje?

Vzrokov, da so cene med vikendi pri določenih storitvah višje, je več. Najbolj logičen pa je ta, da je ob vikendih več potrošnikov prostih. To pomeni, da gre za povečano povpraševanje, več je na primer rezervacij. Posledično je večja tudi gneča. Za vikende (oz. praznike) je dražja tudi delovna sila. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč predvideva tudi dodatke pri plači za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Med temi sta tudi dodatek za delo v nedeljo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Višine teh dodatkov so določene s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Cene storitev in izdelkov določajo ponudba in povpraševanje

V večini primerov (z nekaj določenimi izjemami) cene storitev in izdelkov med drugim določajo ponudba in povpraševanje, trg, konkurenca in na koncu ponudnik. Ta se seveda prilagaja stroškom in razmeram na trgu. Tako, da je nekako logično, da so cene med vikendi višje.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Cene med vikendi so (izjemoma) lahko tudi nižje!

So pa lahko cene med vikendi tudi nižje. Tak primer so recimo vozovnice za vlak oz. avtobus. Nekateri ponudniki namreč ponujajo ugodnosti ob vikendih oz. praznikih. Gre za t.i. vikend vozovnice, ko so lahko vozovnice za javni promete nižje tudi za 75 %.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja