Go to Top

Bo leto 2019 podjetniško leto?

Vse kaže, da bo leto 2019 podjetniško leto. Sodeč po tem, koliko in kakšna vprašanja dobivamo v našem podjetju referenti SPOT (VEM) točke, se bodoči podjetniki v teh mrzlih dneh, pripravljajo na štart. Načrtujejo svojo podjetniško pot. Očitno bo veliko takih, ki bodo na trg stopili z lastnim produktom.

O čem je dobro razmisliti pred postopkom registracije podjetja?

Primerna oblika podjetja

Najprej o primerni obliki podjetja, ki vam bo zagotavljala optimalno poslovanje na trgu. Na SPOT (VEM) točkah lahko referenti pomagamo pri postopku priprave dokumentov za registracijo dveh najbolj pogostih oblik podjetij, ki se registrirajo v Sloveniji. To sta samostojni podjetnik (s.p.) in družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Poglejte si bistvene razlike med s.p. in d.o.o..

Ustanovitev podjetja

Ime firme

Med priprave sodi tudi izbor imena podjetja, ki bo podjetnika oziroma podjetje razlikovalo od drugih poslovnih subjektov. Marketing podjetja se začne z imenom firme, trdijo naši strokovnjaki za marketing. Posebna pravila veljajo za izbor imaginarnega imena podjetja in od leta 2015 velja, da je v imaginarno ime podjetja lahko beseda v tujem jeziku, ostale sestavine imena firme pa morajo biti v slovenskem jeziku. Zelo pomembno je, da izberete izvirno, unikatno imaginarno ime firme, tako, ki ga še ni v registru podjetij AJPES. Poglejte si 3., 4. in 5. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (UL RS št.: 55/2015)

Naslov podjetja

Bo leto 2019 podjetniško leto?

Razmisliti je potrebno o tem, kje bo naslov podjetja. Lahko je kjerkoli, kamor želite prejemati pošto podjetja. V kolikor pa podjetnik ni lastnik objekta (ali stanovanja), kjer bo poslovni naslov podjetja, mora na postopek registracije prinesti tudi overjeno izjavo lastnika objekta, da mu le-ta dovoljuje poslovanje na dotičnem naslovu. Na naši spletni strani boste našli izjavo lastnika objekta za s.p. in izjavo lastnika objekta za d.o.o. ter razlago, na kakšen način lahko lastnik objekta overi svoj podpis na tej izjavi.

Izračun plače

Dejavnosti podjetja

Podjetje boste registrirali zato, da boste lahko legalno izstavili račun za opravljanje dejavnosti, ki jih boste registrirali pri postopku ustanovitve podjetja. Ob ustanoviti podjetja, lahko podjetnik izbere toliko in tiste dejavnosti, s katerimi bo začel poslovati, to so lahko različne dejavnosti. Dobro je poznati in pregledati dokument, iz katerega se izbirajo dejavnosti bodočega podjetnika – Standardna klasifikacija dejavnosti 2018. Referenti SPOT (VEM) točke DATA imamo šifre dejavnosti v malem prstu in pomagamo s pravim izborom šifer dejavnosti za podjetje, pri samem postopku registracije podjetja. Kadarkoli lahko podjetnik, še po ustanovitvi podjetja, lahko doda nove dejavnosti med obstoječe dejavnosti svojega podjetja.

Pravni nasvet

Oblika vodenja poslovnih knjig

Izbrati je potrebno primerno obliko vodenja poslovnih knjig podjetja. Tudi o tem je potrebno razmisliti pred registracijo podjetja.

Samostojni podjetnik finančni del poslovanja vodi lahko na način enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali pa izbere status normiranca, d.o.o. pa ima v vsakem primeru dvostavno knjigovodstvo, četudi si izbere status normiranca.

Izračun za normirance

Naj bo poslovno leto 2019 vaše podjetniško leto

Data d.o.o. bo z vami od samega začetka in vam bo pomagala pri uresničitvi vaše poslovne ideje. Nudimo vam vse na enem mestu, od poslovnega, pravnega, davčnega, računovodskega svetovanja kot tudi samo registracijo podjetja (s.p. ali d.o.o.).

Ustanovitev podjetja je hitra in enostavna na naši SPOT točki. Za brezplačno registracijo s.p., nam pišite na naslov data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 in rezervirajte svoj termin ter začnite svoje podjetniško leto.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja