Go to Top

Alkohol na delovnem mestu: kako naj ukrepa delodajalec?

Alkohol na delovnem mestu je prepovedan. Pa vendar se zgodi, da se mora delodajalec soočiti s situacijo, ko je delavec pod vplivom alkohola. Kako postopati? Če imate v zvezi delovnim pravom dodatna vprašanja, se lahko obrnete na pravno službo podjetja DATA. Za ponudbo posveta nas pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Alkohol na delovnem mestu in zakonodaja

Alkohol na delovnem mestu prepoveduje Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) v 51. členu. Ta določa, da delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite d.o.o. na DATI

Alkohol na delovnem mestu – na kakšen način delodajalec seznani zaposlene glede prepovedi?

Delodajalec mora sprejeti ukrepe, da prepreči alkohol na delovnem mestu. To mu zapoveduje ZVZD-1. Postopek in način ugotavljanja stanja prisotnosti alkohola pri delavcu delodajalec določi z internim aktom delodajalca, s katerim morajo biti seznanjeni vsi zaposleni.

Ukrepi so lahko preventivni (prepoved vnašanja alkohola v podjetje, preizkus z alkotestom, itd.) kot tudi represivni (npr. pisno opozorilo oz. odpoved pogodbe o zaposlitvi v primeru ugotovljene alkoholiziranosti delavca).

Interni akti podjetja

Zakaj je potrebno preprečiti alkohol na delovnem mestu?

Alkohol ima poleg splošnih negativnih vplivov tudi negativen vpliv na delovni proces, saj lahko vpliva na napake in nesreče ter poškodbe delavca pri delu. Nenazadnje zmanjšuje produktivnost in kvaliteto opravljenega dela.

Zaposlitev za določen čas

Kdaj se šteje, da je delavec pod vplivom alkohola in kot tak nesposoben za varno opravljanje dela?

  • Ko se s postopkom merjenja stopnje alkohola v izdihanem zraku ali s kakšno drugo znanstveno metodo za ugotavljanje stopnje alkohola v izdihanem zraku ugotovi prisotnost alkohola;
  • se z analizo krvi ali z analizo urina dokaže prisotnost alkohola v delavčevem organizmu;
  • se ugotovi, da kaže znake motenj povzročenih z alkoholom (zanašanje, zatikanje pri govorjenju ali nezmožnost ustreznih odgovorov, agresivnost, slabost, zadah, uživanje alkohola v delovnem okolju, ipd.).

Za vse delavce je dopustna meja koncentracije alkohola v krvi 0,00 mg/l .

Dnevnice – koliko znašajo?

Ali mora delodajalec takšnega delavca odstraniti?

Delavec, ki je pod vplivom alkohola, mora biti z dela odstranjen. V nasprotnem primeru je delodajalec v prekršku in je kaznovan z globo od 2.000 do 40.000 evrov! Prav tako se z globo od 100 do 1.000 evrov kaznuje delavca, ki dela ali je na delovnem mestu pod vplivom alkohola.

Potrebujete več informacij? Za ponudbo plačljivega posveta s pravnimi strokovnjaki pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja