Go to Top

Eterična olja so naravna komponenta marsikaterega izdelka doma… postanite izdelovalec eteričnih olj!

Proizvodnja eteričnih olj je dejavnost za toplejši del leta. In tudi toplejši del leta je pred nami – tako si bomo ogledali kako lahko podjeten človek naredi izdelavo eteričnih olj pegastega badlja, sivke, vrtnic in cvetov nerolija, v blagovno znamko svojega podjetja. Zanimanje za eterična olja organske pridelave ne pojenja in tako tudi ne prihodki pridelovalcev teh olj.

Informativni izračun plače

Proizvodnje eteričnih olj se ne da opravljati v okviru »osebnega dopolnilnega dela«

Eterična olja so naravna komponenta marsikaterega izdelka doma… postanite izdelovalec eteričnih olj!V okviru statusa osebnega dopolnilnega dela lahko opravljate le določena dela. Tako obstajata lista A in B, vendar proizvodnja eteričnih olj ni na seznamu. V kolikor ste pozorni tudi hitro ugotovite, da na listi navedeno »nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki« ne vključuje nikakršno predelovanje – ne koncentracijo, niti destilacijo oz. ekstrakcijo.

Za opravljanje takšne dejavnosti morate registrirati primerno pravno-organizacijsko obliko. Tako lahko status samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) ali dopolnilno dejavnost na kmetiji. Prve dve oblike je mogoče registrirati brezplačno pri nas. Postopek registracije je na naši VEM točki hiter, učinkovit in voden s strani referenta. Poleg tega sta ti dve pravni obliki veliko bolj fleksibilni od ostalih, saj sta manj omejeni glede števila in zvrsti dejavnosti, ki jih opravljate, in preprostosti registracije.

V kolikor boste registrirali podjetje je za proizvodnjo eteričnih olj, je potrebno registrirati dejavnost »Proizvodnja eteričnih olj« (SKD 20.530).

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Dovoljenje Uprave RS za kemikalije

Za uskladitev varnosti in tveganja kozmetičnih izdelkov med izvajalci dejavnosti, povezana z eteričnimi olji v kozmetičnih izdelkih, je Odbor za varstvo zdravja potrošnikov pri Svetu Evrope leta 2016 sprejel dokument z naslovom Smernice o eteričnih oljih v kozmetičnih izdelkih. Dokument usklajuje skladnost z evropskimi in nacionalnimi zakonodajnimi okviri glede kozmetike.

Podjetnik mora svojo dejavnost prijaviti Uradu RS za kemikalije, posamičen izdelek pa priglasiti na Evropsko komisijo. Priglasitev poteka prek spletnega portala za kozmetične izdelke (ang. Cosmetic Products Notification Portal).

Pravni nasvet

Kvaliteta olj se ohranja z načinom pakiranja in shranjevanja, potrjuje pa se z »ISO certifikati«

Primerni GMP standardi dobre proizvodne prakse in ISO standardni podajajo smernice za proizvodnjo, obdelovanje, skladiščenje in odpremo kozmetičnih izdelkov. O standardih smo že pisali v članku ISO standardi: katere poznamo in zakaj so za podjetja lahko pomembna prednost?

Razmišljate o izdelavi in prodaji celotnega kozmetičnega izdelka? Preberite si naš članek Kozmetični izdelki morajo biti ustrezno priglašeni!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja