Go to Top

Kdo je še iskal delo v prvih petih mesecih tega leta? Menite da bodo pozitivni obeti za zaposlovanje še naprej?

Zavod RS za zaposlovanje je v javnem obvestilu objavil podatke za prvih pet mesecev 2019 in številke so spodbudne. Ob koncu maja je bilo registriranih iskalcev za delo 2,6% manj kot aprila. V tem obdobju je v povprečju kar 5,9% manj prijavljenih brezposelnih oseb, kot v istem obdobju v letu 2018. Če vas zanima samozaposlitev, pa lahko pri nas ustanovite svoje podjetje.

Informativni izračun dohodnine

V letošnjem letu se je na Zavod prijavilo najmanj novih brezposelnih oseb po letu 2008. Zavod ima kar 3,0 % več prijavljenih prostih delovnih mest kot v istem obdobju lanskega leta.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

V mesecu maju letošnjega leta se je zmanjšalo število žensk med brezposelnimi osebami za 6,5%, kot tudi tistih, ki so dolgotrajno brezposelni, in to za 6,2%. Za 11,5% se je zmanjšalo število iskalcev dela med tistimi, ki predstavljajo trajne delovne presežke ali so izgubili službo v stečaju. Za 9,7% se je celo zmanjšalo številu tistih, ki si prvič iščejo delo.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Pozitivno situacijo na trgu dela lahko izkoristite z registracijo lastne dejavnosti!

V kolikor ste že zaposleni pri delodajalcu, lahko navkljub temu opravljate dodatno delo, ki bi sicer predstavljala Vaš hobi ali prosti čas. Vsako opravljanje dela oz. dejavnosti morate izvajati preko registrirane primerne pravno-organizacijske oblike ali podlage.

Lahko se odločite za delo preko avtorske ali podjemne pogodbe, določene dejavnosti pa lahko celo opravljate kot osebno dopolnilno delo (ODD). Največ dejavnosti hkrati in tudi najbolj raznovrstne lahko opravljate preko registracije statusa samostojnega podjetnika (s.p.) ali ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) – ti dve obliki lahko registrirate na VEM točki našega podjetja Data d.o.o. – in to brezplačno.

Tudi s.p. je možno registrirati v kolikor ste že zaposleni – z registracijo tako imenovanega »popoldanskega s.p.«. Registracija poteka na VEM točki navadno enako kot za navadni s.p., le prijava v prispevke je izvedena z M12 obrazcem.

Pravni nasvet

Preverite katero delo bi lahko opravljali z vašim podjetjem preko našega spletnega portala data.si

Na naši spletni strani se lahko poslužite iskalnika in preverite katere dejavnosti lahko opravljate preko Vašega podjetja. Za vsako delo, ki bi ga želeli namreč opravljati preko s.p. morate imeti registrirano dejavnost. Ta je zatem objavljena na AJPES-u, na seznamu dejavnosti registriranih na Vašem podjetju. Te dejavnosti so seveda razvrščene po Standardni Klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008 in nekatere od njih zahtevajo izpolnjevanje določenih pogojev, pridobitev določenih dovoljenj ali usposabljanj oz. za njih potrebujete določeno izobrazbo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja