Go to Top

10 “vročih” izvoznih trgov za mala podjetja

10 "vročih" izvoznih trgov za mala podjetjaDržave so navedene po abecednem vrstnem redu. Informacije je sestavila Trgovinska in razvojna agencija (USTDA) iz ZDA.

Brazilija

“Brazilija ima velike možnosti na skoraj vseh področjih” pravi Leila A. Afais, direktorica spodbujanja izvoza na USTDA. Svetovna sila na področju kmetijstva je ena od največjih IT trgov na svetu, kjer veliko vlagajo v razvoj infrastrukture za svetovno prvenstvo 2014 in olimpijske igre leta 2016 . Brazilija ima največjo populacijo v Južni Ameriki njena lanska gospodarska rast je po ocenah 3,11 odstotna. Afais svetuje podjetjem, da dvojno preverijo z lokalnimi uradniki ali so njihovi izdelki razvrščeni v ustrezno kategorijo, saj se omejitve spreminjajo glede na razvrstitev.

Obetavni trgi: Kmetijska oprema za obdelavo, potrošniški izdelki, računalniki in IT izdelki ter storitve.

Kolumbija

V zadnjih 15 letih je tretja največja južnoameriška ekonomija prešla iz močno reguliranega v prost trg z rastočim srednjim razredom in ocenjene 4,9 odstotne letne gospodarske rasti.  Sporazum o prosti trgovini podpisan v oktobru 2011 je sprožil razburjenje trgovinskih misij in vedno večjo osredotočenost na iskanje novih načinov za poslovanje s podjetji iz ZDA.

Obetavni trgi: Varnostne službe in oprema, transportno svetovanje in tehnologija, oprema za obdelavo podatkov in storitev.

Indija

Indija je nastajajoči trg z velikim apetitom za blago in storitve iz ZDA. Prevlada mlado prebivalstvo s srednjo starostjo 25 let. Indija ima srednji razred, za katerega ameriški State Department ocenjuje desetkratno povečanje do leta 2025. Izzivi na tem trgu so visoke tarife več jezikov in kultur ter slabe prometne infrastrukture.

Obetavni trgi: Izobraževanje, industrijski tekstili, predelava hrane in oprema hladilnic, elektronika, čista energija ter oprema za nadzor onesnaževanja.

Indonezija

Največje gospodarstvo v jugovzhodni Aziji in četrti na svetu z največjim številom prebivalstva – polovica v starosti 30 let  – ima Indonezija ocenjeno lansko gospodarsko rast v višini 8 odstotkov. Vendar pa je zakonodajno okolje še vedno zastrašujoče in infrastrukturne pomanjkljivosti lahko podražijo opravljanje dejavnosti.

Obetavni trgi: IT izdelki in storitve, finančne in bančne storitve, čista energija, izobraževanje in strokovno usposabljanje.

Mehika

Kot del severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini je Mehika že dolgo trgovinski partner z ZDA in predstavlja drugi največji izvozni trg za ameriške izdelke. Trgovina ustvarja med državama povprečno več kot 850 milijonov EUR na dan. Trgovinsko ministrstvo ZDA svetuje najem odvetnika predno vzpostavite sodelovanje z mehiškimi partnerji, saj je pravni sistem drugačen od tistega v ZDA.

Obetavni trgi: Potrošniški izdelki, pakiranje in plastika, turizem in s turizmom povezane storitve, gradbeništvo.

Maroko

Maroko je bila prva afriška država, ki je dosegla trgovinski sporazum z ZDA in postaja pomemben igralec na trgu Severne Afrike. Letos je njeno gospodarstvo po napovedih zraslo za 5 odstotkov. Njegova bližina in razmeroma nizki stroški dela so privlačni za evropska podjetja, ki ga uporabljajo kot vozlišče za svoje afriške prodaje in poslovanja.

Obetavne trge: Obnovljivi viri energije, vode, gradbeništvo, varnost in varnostna oprema.

Nigerija

Ta zahodna afriška država – na celini je najbolj naseljena – je odgovorna za 40 odstotkov vsega blaga uvoženega v regiji. ponaša se z impresivno stopnjo rasti BDP 6,1 odstotka in si je določila cilj, da postane ena od najboljših 20 gospodarstev na svetu do leta 2020. Povpraševanje po ameriških izdelkih je močno, vendar je še vedno pametno, da sodelujete z vladnimi uradniki ali izkušeni strokovnjaki zaradi stopnje kriminala, možnosti za goljufije, neustrezne energetske infrastrukture in transporta.

Obetavni trgi: Zdravstvene storitve in oprema, avtomobilski deli, morska plovila in finančne storitve.

Južna Afrika

Južna Afrika je široko zastavljeno rastoče gospodarstvo, ki predstavlja 31 odstotkov podsaharske Afrike BDP v letu 2010. Država je privlačen trg za veliko podjetij zaradi svojega stabilnega bančnega sistema kot tudi za širjenje infrastrukture in prijaznega poslovnega okolja.

Obetavni trgi: Transportno svetovanje in storitve, franšize v različnih sektorjih, IT svetovanje in oprema.

Turčija

Ameriški izvoz v Turčijo se je med letoma 2009 in 2010 povečal za 40 odstotkov in naj bi se nadaljeval z močno rastjo. Dolgoletni zaveznik ZDA in charter članica Organizacije Severnoatlantske pogodbe, je po ocenah gospodarstvo Turčije lani zraslo za 4,6 odstotka. Gre za politično in finančno stabilno državo, ki je zaprosila za članstvo v Evropski uniji.

Obetavni trgi: S turizmom povezani izdelki in storitve ter potrošniški izdelki.

Vietnam

Medtem, ko so velika rastoča gospodarstva, kot sta Brazilija in Kitajska dobili pozornost, Vietnam še naprej enakomerno raste zunaj središča pozornosti – ocenjena 5,8 odstotna lanskoletna rast. Vendar pa obstajajo številni poslovni izzivi tudi razvijajoča se regulativna zaščita okolja, korupcija in nezadostne pravice intelektualne lastnine.

Obetavni trgi: Oprema iz umetnih mas in stroji, izobraževanje, IT, strojne in programske opreme, franšize in čiščenje odpadnih voda.

Vir: Entrepreneur

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja